Kraakbeweging vangt asielzoekers op in kerk

In opinie op 04-12-2012 | 07:12

De ongeveer 80 uitgeprocedeerde asielzoekers die vrijdag het tentenkamp aan de Amsterdamse Notweg moesten verlaten, hebben dit weekend onderdak gevonden in de Sint Josephkerk in Amsterdam-West. De kerk, nu omgedoopt tot Vluchtkerk, was zondagmiddag 2 december door het Studenten Kraak Spreekuur, deel van de Amsterdamse kraakbeweging, humanitair bezet. Dat maakte de kraakbeweging zondagavond bekend.
Van de eigenaar mogen de asielzoekers de komende maanden in de kerk blijven. Tientallen Amsterdammers, sommigen op individuele basis, anderen verbonden aan maatschappelijke organisaties, kerkelijke organisaties of politieke partijen, bieden de asielzoekers hulp.

De Jozefkerk aan de Erik Roodenstraat in Bos en Lommer wordt al 22 jaar niet meer gebruikt als kerk, maar heeft verschillende bestemmingen gehad. Eén van de vrijwilligers van de Vluchtkerk is Karel Smouter, journalist en parttime werkzaam bij de protestantse gemeente Amsterdam. Hij verklaart in het Reformatorisch Dagblad: „Tot mei werd het gebouw gebruikt als klimhal. Dat is een groot voordeel, want er is stromend water, er zijn douches en toiletten en de elektra werkt”, zegt Smouter. „Alleen de verwarming hebben we nog niet aan de praat. De afgelopen nacht stond er in de slaapruimte een warmtekanon."

Volgens Smouter is het typerend voor de kerk van alle tijden om de vreemdeling onderdak te bieden. "En 
een manier om de overheid te vragen een oplossing te verzinnen voor dit schrijnende probleem. In dit land zijn rond de 100.000 papierloze immigranten voor wie geen opvang is. Daar moet een oplossing voor komen.”

Na de ontruiming van het tentenkamp afgelopen vrijdag, verbleven de asielzoekers onder meer in een bunker in het Vondelpark.

Meer weten? Helpen?

De Vluchtkerk heeft een eigen weblog, zie hier. U kunt de vlucktkerk ook volgen op twitter: @devluchtkerk

De kerk is gevestigd aan de Erik de Roodestraat 14-16 in Stadsdeel West (Bos & Lommer) te Amsterdam. U bent daar welkom om spelletjes te spelen, muziek te maken, te voetballen of te praten.

Houdbaar eten & drinken zijn welkom, dit wordt verzameld op het altaar voor in de kerk.

De Protestantse Diaconie heeft aangeboden financieel bij te springen, waar nodig. U kunt de diaconie steunen door geld over te maken naar rekening 97593 t.n.v. de Protestantse Diaconie Amsterdam, o.v.v. ‘De Vluchtkerk’. Mail devluchtkerk@gmail.com met uw donatie, dan houden we het bij. We zorgen er dan voor dat het geld terecht komt bij de groep en degenen die hen steunen. Zie hier voor een online mogelijkheid om geld over te maken en op die manier te steunen. De Protestantse Diaconie heeft een ANBI-status (i.v.m. belastingaftrek).

Meer over vluchtelingen, asielzoekers op dit blog hier.

Volg Republiek Allochtonië op twitter of like ons op facebook. Republiek Allochtonië (voorheen Allochtonenweblog) bestaat 7 jaar. Waardeert u ons werk? U kunt het laten blijken door ons te steunen.

 


Meer over asielzoekers, notweg, ongedocumenteerden, vluchtelingen, vluchtkerk.

Delen:

Reacties


bert - 27/12/2012 14:54

@eric a) asielzoekers kraken niet; de kraakbeweging kraakt en biedt asielzoekers onderdak
b) sommige kerken staan leeg en worden daarom gekraakt; moskeeen staan niet leeg en worden daarom ook niet gekraakt

Eric de Blois - 27/12/2012 00:56

Opmerkelijk dat asielzoekers nooit een moskee kraken... Notabene komen deze vluchtelingen uit streng islamitische landen... Zijn kerken 'gastvrijer' dan moskeeën wellicht?

Wim Faassen - 12/12/2012 09:24

Dat is pas een echte kerk. Je kan een muur alleen maar wit maken met witte verf! Nu nog echt gaan zorgen voor de andere 100.000 illegalen, beste verdedigers van de joods- christelijke cultuur!