Khadija Arib: Onderzoek huwelijksdwang en achterlating

In opinie door Renie van der Putte op 29-10-2010 | 09:49

Tweede Kamerlid Khadija Arib heeft minister van Justitie en Veiligheid Fred Teeven gevraagd om een onderzoek naar de zaak van de 17-jarige Naema, die onlangs door haar ouders in Pakistan werd achtergelaten en werd uitgehuwelijkt aan haar oudere neef. Het actualiteitenprogramma Nieuwsuur berichtte op 21 oktober over de zaak-Naema.

In Kamervragen stelt Arib dat alle hulpverlenende autoriteiten en Naema's school wisten dat zij het risico liep om in het land van haar ouders achtergelaten te worden, maar geen actie hebben ondernomen.

In grote steden komt het regelmatig voor dat moslimmeisjes niet terugkeren na de zomervakantie. Scholen kunnen meisjes die bang zijn voor achterlating een contract laten ondertekenen waarin ze verklaren dat ze in Nederland hun school af willen maken. Maar in april werd duidelijk dat zo'n contract niet rechtsgeldig is en dat het dus niet mogelijk is om meisjes daarmee terug te halen naar Nederland.

Meer informatie:

ACB Kenniscentrum heeft vorig jaar een quickscan uitgevoerd, met als doel een globaal beeld te krijgen van de omvang van huwelijksdwang en de mate van hulpverlening bij (dreigende) huwelijksdwang in Noord-Holland.

Deze quickscan heeft aangrijpingspunten opgeleverd voor provincie, gemeentes, professionele instanties en organisaties om hun rol in de aanpak van huwelijksdwang te versterken.

Lees hier de quickscan.
Meer informatie en contact: Rénie van der Putte

Wat beroepskrachten kunnen doen;

Nieuwsuur – Strijd tegen uithuwelijking

 


Meer over acb kenniscentrum, achtergelaten vrouwen, achterlating, emancipatie, huwelijksdwang, khadija arib, renie van der putte.

Delen: