Kabinet wil toch stage illegale jongeren verbieden

In opinie op 25-06-2012 | 18:39

Het kabinet wil in beroep gaan tegen een uitspraak van de rechtbank in Den Haag die bepaalde dat een illegale leerling van 21 recht heeft op een stage.

Henk Kamp, minister van Sociale Zaken vindt dat een illegaal die op het mbo zit geen stage mag lopen, omdat dat in zijn ogen arbeid is en geen onderwijs. En illegalen mogen in ons land niet werken.

Kamp kwam hier eerder over in botsing met onder andere de Amsterdamse gemeenteraad, waarvan de meerderheid vindt dat stages wel bij het onderwijs horen. Omdat illegalen recht op onderwijs hebben, hebben ze ook recht op stages. Het kabinet vindt dat de rechter het recht op onderwijs te ruim uitlegt.

Naar schatting zijn er momenteel ongeveer 500 illegalen onder de 18 die mbo-stages lopen en meer dan 1000 volwassen illegalen die een stage lopen. Er kunnen boetes worden opgelegd als er illegale stagiaires actief zijn. Het kabinet dreigde Amsterdam daarmee eerder ook.

Eerder vroeg ook een meerderheid van de Tweede Kamer om een stage voor illegale jongeren  mogelijk te maken. Ook Van Bijsterveldt zei toen dat ze de mogelijkheden optimaal wilde benutten om elk kind stage te laten lopen, omdat die volgens haar bij een opleiding hoort. Wel erkende Van Bijsterveldt dat zij als minister zich aan de wet dient te houden.

De kabinetsreactie van vandaag is het resultaat van overleg tussen Kamp en Van Bijsterveldt. De twee spraken onlangs tegen dat er ruzie zou zijn over de kwestie.

GroenLinks, de PvdA en het CDA hebben hun ongenoegen laten horen over het besluit van het kabinet om in beroep te gaan.

Bron: Trouw

 Volg Republiek Allochtonië op twitter of like ons op facebook. Bezoekt u dit blog geregeld? Waardeert u ons werk? U kunt het laten blijken door ons te steunen.


Meer over illegalen, kamp, onderwijs, ongedocumenteerden, stages.

Delen:

Reacties


vanhetgoor - 28/06/2012 13:23

FOUT: het kabinet WIL het niet verbieden, het is reeds gewoon verboden. De rechter heeft een uitspraak gedaan dat stage dan wel toegestaan zou moeten behoren te zijn, maar de rechter is vergeten dat werk voor een illegaal hoe dan ook verboden is, of dit nu is om stage te lopen of om geld mee te verdienen.

Wat het kabinet wil hebben we niet veel mee te maken, het is demissionair. Bij het plaatsen van 'nieuws'-berichten moeten wensen en verlangen gescheiden worden van de echte nieuwsfeiten.