'Jihadist uit Delft gesneuveld in Syrië'

In opinie op 20-03-2013 | 13:50

Volgens Volkskrantjournalisten Janny Groen en Theo Koelé is vorige week de eerste jihadstrijder in Syrië omgekomen die vanuit Nederland was afgereisd. Die informatie onttrekken zij uit bronnen in de Marokkaanse gemeenschap. Het zou gaan om de 20-jarige Mourad M. uit Delft. De moeder van Mourad zou daarover afgelopen vrijdag op de hoogte zijn gebracht. Over de omstandigheden en plaast van het voorval is nog geen duidelijkheid. Volgens de bronnen strijdt ook een oudere broer van Mourad in Syrië.

NCTV
De Nationale Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) maakte vorige week bekend dat in een paar maanden tijd zo'n honderd jihadisten vanuit Nederland naar Syrië en andere conflictgebieden zijn vertrokken. Het dreigingsniveau van terrorisme in Nederland is door het snel toenemende aantal jhadgangers en signalen over doorradicalisering van moslimjongeren hier verhoogd van beperkt naar substantieel.

De Volkskrant meldt dat de veiligheidsdienst AIVD de dood van Mourad M. niet wil bevestigen omdat ze niet op elk indididueel bericht gaan reageren. Het is voor de dienst wel een bewijs dat Syriëgangers bij gevechtshandelingen betrokken raken. De grootste dreiging gaat volgens de NCTV uit van jihadstrijders die terugkeren naar Nederland. Zij hebben in Syrië expertise en strijdervaring opgedaan en zijn radicaal, getraumatiseerd en in hoge mate geweldsbereid geraakt. Daar komt volgens terrorismedeskundigen bij dat een ander deel van de jongeren dat in Syrië belandt zwaar teleurgesteld raakt omdat ze daar alleen klusjes mogen opknappen achter het front, nauwelijks worden getraind en dienen als kanonnenvoer.

Ervaringen uit GB
De Volkskrant sprak ook met onderzoekers van de gerenommeerde Londense denktank RUSI (Royal United Services Institute). Zij stellen dat hoe langer het Westen weigert in te grijpen in Syrië, hoe groter de verleiding voor islamitische jongeren in Europa om zich te melden als strijder. In Groot-Brittannië is jarenlange ervaring met strijders van eigen bodem die opduiken in oorlogsgebieden. De onderzoekers van RUSI weten te melden dat het soms gaat om geharde jihadisten, in andere gevallen om onervaren, naïeve jongeren die geschokt zijn door de afschuwelijke beelden van de oorlog en een daad willen stellen. Volgens hen is het risico voor Europa dat die naëve jongens terugkomen als ervaren vechters, met een netwerk dat ze kunnen aanboren om ook hier aanslagen te plegen.

Bijeenkomst in moskee Al Kabir

In Amsterdam wordt aanstaande zondag 24 maart een bijeenkomst georganiseerd die in het teken staat van deze recente ontwikkelingen. Marokkaanse (moskee)organisaties krijgen signalen van familieleden en omstanders die zich zorgen over de toekomst van hun zoon, broer of vriend. Ook zij constateren dat er steeds meer jongeren heimelijke voorbereidingen maken om te vertrekken, en dat familie en omstanders vaak pas op de hoogte zijn als het al te laat is. Tijdens de bijeenkomst in moskee Al Kabir wordt met jongeren, ouders, imams, bestuurders en betrokkenen in gesprek gegaan over dit onderwerp. Doel is om van gedachten te wisselen en zorgen te delen.

Meer over radicalilsering: hier

Volg Republiek Allochtonië op twitter of like ons op facebook. Republiek Allochtonië (voorheen Allochtonenweblog) bestaat 7 jaar. Waardeert u ons werk? U kunt het laten blijken door ons te steunen.

 


Meer over jihadgangers, marokkaanse organisaties, radicalisering, syrië.

Delen: