'Imane hoeft helemaal geen hoofddoek te dragen'

In opinie door Jan Beerenhout op 08-09-2011 | 20:47

Tekst: Jan Beerenhout

Imane Mahssan (15), een moslim-leerlinge op het ,vrijwillig gekozen, Rooms-Katholieke Don Bosco College in Volendam, moet binnen deze rooms-katholieke school haard hoofddoek afdoen, omdat volgens de reglementen van deze Rooms-Katholieke school slechts uitingen van het Roomse geloof toegestaan zijn.

Daarmee heeft de school gelijk gekregen in een door Imane aangegane strijd. De school heeft niets tegen niet-roomse leerlingen, maar vindt provocerende uitingen van anders-gelovigen storend.

Nu heb ik altijd geleerd dat de Islam de godsdienst van de vrede is en dat een moslim(a) geen irritatie bij anderen mag oproepen, geen agressieve, doch slechts een defensieve oorlog mag voeren, en in die zin handelde en handelt Imane dus in strijd met Islamitische principes waarop zij zich nu juist beroept.

Het is en blijft allemaal een weinig consequent. Als Imane een proefwerk moet maken zet zij braaf de christelijke datum daarboven. Zo doet de meerderheid dat in het openbaar maatschappelijk verkeer. Imane’s actie noopt Islamitische schoolbesturen ook tot actie: twee vriendinnetjes willen samen naar de middelbare school. De een is islamitisch, de ander Christelijk. De keus valt op een Islamitische school.

Gewoon omdat die dichtbij en goed is. Kan dat christelijke vriendinnetje haar crucifix blijven dragen, en dat joodse vriendje zijn keppeltje?

Het is overigens maar de vraag of het dragen van een hoofddoek Islamitisch is. Islamitische e.a. geleerden zijn het daar niet over eens, en er zijn tientallen miljoenen moslima’s die geen hoofddoek bezigen. Iets is niet katholiek, of islamitisch, als 10 of tien miljoen katholieken of moslims iets doen of nalaten. Tijdens de grote schoonmaak of het oliebollen-bakken rond Oudjaar droeg wijlen mijn moeder ook een hoofddoek, en hoewel zij sympathiek stond tegenover elk geloof, was zij beslist geen moslima.

Volgens mij hoeft Imane ook geen hoofddoek,te dragen, respectievelijk mag zij dat als moslima niet eens, als zij daarmee irritatie in haar niet-Islamitische, want rooms-katholieke, omgeving oproept. Een moslim(a) moet vrede stichten, en niet het omgekeerde, onvrede, veroorzaken, zeker dar waar moslim(a)s een absolute minderheid vormen. Slechts 5% van de Nederlandse bevolking is min of meer moslim(a), dus is 95%, omdat God/Allah dat wil (?), niet. Die minderheidspositie dwingt moslim(a)s tot een bescheiden, vredelievend gedrag.

Je kan pas iets aan je positie doen, als je je plaats kent. Dat zou iedereen die achter de Imanes staan zich eens goed moeten realiseren.

Wanneer ik als moslim- Volendammer (die zijn er) in Mekka of Riyad in mijn schitterend Volendamse kostuum over straat blijf lopen, roept men daar binnen enkele dagen ook de rijdende psychiater om die storend anders geklede gek van straat te halen. Weest God/Allah dankbaar voor de verschillen die Hij/Zij/Het geschapen heeft, en respecteer die ook.

Jan Beerenhout Azn
v/h AWRV (Ambt. Werkgroep v.d. Religieuze Voorzieningen)

Zie ook:

Meer artikelen over de hoofddoek op dit blog hier

Eerdere artikelen van Beerenhout op Republiek Allochtonië

<

 


Meer over don bosco, hoofddoek, jan beerenhout.

Delen: