Illegalen kunnen (eindelijk) in Amsterdam veilig aangifte doen

In opinie op 22-08-2013 | 22:42

Illegalen kunnen vanaf dit najaar in Amsterdam in het kader van een pilotproject bij de politie aangifte doen zonder dat zij het risico lopen om gelijk in de cel te worden gegooid. Slachtoffers die (nog) geen verblijfsvergunning hebben, kunnen dan bij de politie aangifte doen van strafbare feiten, zoals bijvoorbeeld mensenhandel.

Al eind 2011 nam de Amsterdamse gemeenteraad een motie aan van GroenLinks aan die dit mogelijk maakte, maar het heeft ruim anderhalf jaar geduurd voor het gemeentebestuur daadwerkelijk met de uitwerking is begonnen.

Staatssecretaris Fred Teeven heeft groen licht gegeven voor het Amsterdamse pilotproject onder een aantal randvoorwaarden. Het huidige kabinet heeft namelijk een wetsvoorstel ingebracht waarin het illegaal verblijf van vreemdelingen in ons land strafbaar wordt gesteld. Het beleidskader, zoals dat door het ministerie voor Veiligheid en Justitie uiteindelijk vorm zal worden gegeven, zal mede aan de hand van de praktijkervaringen in Amsterdam worden geformuleerd.

Volgens het ministerie voor Veiligheid en Justitie gaat de regeling niet op voor illegale criminelen. Deze belanden wel onmiddellijk in de cel.

Bron: Telegraaf

Meer nieuws over illegalen hier

Volg Republiek Allochtonië op twitter of like ons op facebook. Republiek Allochtonië (voorheen Allochtonenweblog) bestaat 7 jaar. Waardeert u ons werk? U kunt het laten blijken door ons te steunen.Meer over amsterdam, criminaliteit, groenlinks, illegalen, ongedocumenteerden.

Delen: