'Ik neem je mee'. Documentaire van Naima Azough en Ange Wieberdink

In opinie door Naima Azough op 01-06-2013 | 17:53

‘Een kind met een beperking wordt nóg verder achtergesteld als het wordt thuisgehouden en niet de juiste hulp krijgt’.
‘Ik had spijt dat ik haar baarde. God vergeve me. Ik hield haar binnen, met de deur op slot,’ zegt de moeder van Neda.
‘We zijn blij met haar. Ik zie eigenlijk geen verschil met mijn andere kinderen. Ik ben trots op haar,’ zegt de vader van Manar.

Neda, Manar, Aya, Imad: allemaal kinderen met een beperking. Ze wonen in Marokko of in Nederland. Hun beperking is verstandelijk of fysiek. Maar dat is niet het grootste verschil tussen hen. Wel een belangrijk onderscheid: of ze over passende zorg en voorzieningen kunnen beschikken. Of dat het hen daaraan juist ontbreekt.

In de film neemt kinderarts Nordin Dahhan ons mee in de  wereld van kinderen met een beperking, in Nederland en Marokko.
Anders dan de kijker misschien verwacht, zijn kinderen met  een beperking niet altijd beter af in Nederland dan in Marokko.
Ouders in Nederland weten vaak de weg naar de zorg niet te vinden en zijn soms niet mondig genoeg. Het lijkt of sommigen
sinds hun immigratie in een eeuwige jetlag zijn blijven steken.
Een kind met een beperking krijgen kan dan leiden tot isolement en zelfs tot werkloosheid en armoede.

In Marokko hebben ouders van kinderen met een beperking zich verenigd in ouderverenigingen. Zij trotseren allerlei weerstanden om op te komen voor het welzijn van hun kinderen. Nordin Dahhan: ‘Met hun openhartigheid en strijdlust kunnen zij een voorbeeld zijn voor ouders in Nederland.’

Ook in Nederland bestaat er een voorhoede van gezinnen die het anders doen. Die doorbreken het isolement. ‘Als andere ouders dat zien, werkt dat gelukkig besmettelijk.’ 

Ik neem je mee werpt licht op een probleem in de zorg dat vaak onzichtbaar blijft en moeilijk bespreekbaar is binnen de Marokkaanse gemeenschap in Nederland.

De film van Namia Azough en Ange Wieberdink is een productie van Ziezo. De film ging gisteren in premiere en wordt zaterdag 8 juni om 16 uur vertoond door de NTR.

Volg Republiek Allochtonië op twitter of like ons op facebook. Republiek Allochtonië (voorheen Allochtonenweblog) bestaat 7 jaar. Waardeert u ons werk? U kunt het laten blijken door ons te steunen.

 Meer over ange wieberdink, documentaire, ik neem je mee, naima azough, ziezo.

Delen: