Ihsan Gürz waarschijnlijk toch dood door politiegeweld

In opinie door Ewoud Butter op 18-06-2014 | 15:13

Zijn familie lijkt gelijk te krijgen: Ihsan Gürz is op 3 juli 2011 waarschijnlijk om het leven gekomen door politiegeweld. Dat blijkt uit een nieuw rapport naar zijn doodsoorzaak. Eerder dacht het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) dat cocaïnegebruik en een zwak hart de doodsoorzaak waren.

Een nieuw rapport van dr. Spendlove schokt de familie Gürz. Dat meldt hun advocaat A. Comans. ,,Op elke pagina worden sterke aanwijzingen genoemd voor geweld door de politie. Er is ontegenzeggelijk groot inwerkend, buitenproportioneel geweld op zijn lichaam geweest.'' Zo schrijft het Noordhollands Dagblad.

De familie geloofde vanaf het begin de lezing van het openbaar ministerie niet dat Ihsan Gürz door 'fors cocaïnegebruik' in een politiecel om het even was gekomen.

Spendlove baseert zich op twee eerdere, elkaar tegensprekende autopsierapporten: van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) en van een Turkse autopsiearts, die in opdracht van de Turkse autoriteiten een contra-expertise had verricht. Ook bekeek Spendlove foto's die de vader van Ihsan van het lijk van zijn zoon heeft gemaakt.

Volgens Spendlove zijn op het hoofd van Ihsan huidbeschadigingen die hun oorsprong in uitwendig inwerkend geweld door een derde. Ook is de lip van Ihsan door 'geweld door derden' verminkt. Ook op de schouder, hand, de oksel en de balzak van Gürz is sprake van sporen van grof geweld.

Spendlove is het met de Turkse autopsiearts eens dat er geen enkele aanwijzing in het lichaam is aangetroffen voor 'overmatig cocaïnegebruik'. Ook vindt Spendlove het erg vreemd dat het hart van Ihsan volledig ontbreekt in het lichaam, zoals de Turkse arts constateerde.


Ewoud Butter, hoofdredacteur Republiek Allochtonië

Zie ook op dit blog:

Petitie om helderheid te krijgen over doodsoorzaak Ihsan Gürz

En lees ook reactie op Frontaal Naakt: Bloemetje voor de politie

Volg Republiek Allochtonië op twitter of like ons op facebook.  

Waardeert u ons vrijwilligerswerk? U kunt het laten blijken door ons te steunen.Meer over ewoud butter, ihsan gürz.

Delen: