Hoogopgeleid extreemrechts probeert in Nederland mee te liften op succes van Alt Right

In opinie door Ewoud Butter op 25-04-2017 | 21:20

Tijdens de afgelopen Amerikaanse presidentsverkiezingen heeft de extreemrechtse beweging Alt Right afgelopen jaar veel invloed gekregen.

Er ontstaat inmiddels ook een Nederlandse variant. Zo is er bijvoorbeeld het studiegenootschap Erkenbrand, maar ook het sterk antisemitische Altrechts. Wat is Alt Right en wat is de verhouding met Forum voor Democratie, de partij van Thierry Baudet?

Alt Right

Alt Right is een verzameling extreemrechtse individuen, groepen, ideologen en websites. Het gaat om een losjes georganiseerde gemeenschap die zich vooral online actief verzet tegen alles wat als 'politiek correct' wordt beschouwd. Hoe groot de beweging is, is onbekend, maar vorig jaar werd duidelijk dat alt right een dominante factor tijdens de Amerikaanse presidentsverkiezingen kon worden, dankzij volgens het NRC  "een leger aan jonge volgers dat zich, meestal anoniem, achter Trump schaart. Dat gebeurt op een manier die de beweging totaal anders maakt dan andere extremistische groepen in het verleden. Ze gebruiken de mores die bij anonieme websites als 4chan horen: ironie, memes (vaste grappen), en vaak hard racisme."

De term Alt Right, ook wel Alternative Right (alternatief rechts), werd geintroduceerd door de Amerikaan Richard Spencer na de verkiezing van Obama in 2008. Vanaf 2010 schreef Spencer op de website alternativeright.com, nu altright.com over ‘wit nationalisme’. Op zijn Twitterprofiel noemde Spencer zichzelf ‘de Karl Marx van de alt-right-beweging’. Hij  droomt van een blanke etnostaat. Na de verkiezing van president Donald Trump eind vorig kaar kwam hij in het nieuws omdat zijn aanhangers de Hitler-groet brachten en Heil Trump riepen.

Jared Taylor, wordt als een belangrijke ideoloog van de beweging gezien. Hij geeft het blad American Renaissance uit, dat pleit voor raszuiverheid en campagne voert tegen Afro-Amerikanen, latino’s en ‘de politiek correcte elite’

Ook Breitbart, een rechts nationalistisch platform wordt tot Alt Right gerekend. Op dit platform vinden de mensen dat de eigen cultuur wordt bedreigd door onder andere immigratie en vrijhandel. Hoofdredacteur Steve Bannon kreeg in augustus 2016 de leiding over de campagne van Trump. Na de overwinning maakte Trump hem chefstrateeg en zelfs lid van de Nationale Veiligheidsraad. Eerder deze maand werd hij door Trump echter weer uit de Veiligheidsraad gezet.

De Nederlandse politicoloog Cas Mudde benadrukt dat de term Alt Right voor extreemrechts een marketingtruc is. Mudde, werkzaam aan de universiteit van Georgia en expert op het gebied van extreemrechts, verzet zich tegen het gebruik van de term. Voor de Huffington Post schreef Mudde onder andere:

The term “alt-right” is nothing more than a clever marketing tool by a white supremacist activist, who knows that his ideology is considered unacceptable in today’s society. Hence, he came up with a term that sounds acceptable to the conservative mainstream. For years it had little to no effect until uncritical and uninformed journalists did what he never could: mainstream his term.

Erkenbrand

De bekendste vertegenwoordiger van Alt Right in Nederland is het studiegenootschap Erkenbrand dat sinds augustus 2016 in de openbaarheid treedt. Het genootschap is vernoemd naar een romanfiguur uit de ‘In de ban van de Ring’-reeks van JRR Tolkien. De ideologie van Erkenbrand wordt door de Anne Frankstichting in de factsheet Extreemrechts in Nederlandse gemeentes als volgt getypeerd:

Enerzijds draagt Erkenbrand - voor Europese begrippen - extreem racistische en antisemitische ideeën uit, die rechtstreeks
afkomstig zijn van Amerikaanse inspiratiebronnen. Daarbij worden allerhande biologisch geïnspireerde theorieën gehuldigd over de
demografische ondergang van het blanke ras. Anderzijds worden ook conservatief-culturele ideeën aangehangen over de rol van de vrouw, homoseksualiteit en het belang van etnisch-culturele wortels. Bovendien wordt er ook nadrukkelijk gekeken naar elementen uit het
oorspronkelijke Italiaanse Fascisme.

In het laatste Dreigingsbeeld Terrorisme (april 2017) van de Nationaal Coördinator Terrorisme en Veiligheid  (NCTV) is ook een passage over Erkenbrand opgenomen:

Opvallend is tevens de oprichting van de xenofoob-nationalistische groepering Erkenbrand. Deze groepering tracht mee te liften op
het succes van de alt-right beweging in de Verenigde Staten. Voor het eerst in decennia is daarmee in Nederland een extreemrechtse groepering actief waarvan een groot aantal sympathisanten hoger opgeleid is.

In februari verscheen in Elsevier een uitgebreid en goed achtergrondartikel (blendle) van journaliste Nikki Sterkenburg. In het artikel wordt de beweging beschreven als een waaier van nationalisten, libertariërs, blanke nationalisten en fascisten. Lang niet iedere Nederlandse Alt-Right is een nazi, maar ze zijn meestal ook niet bang om ermee te worden geafficheerd. Nikki Sterkenburg sprak acht mensen uit de Alt Right beweging waaronder twee oprichters van Erkenbrand. Vier van de mensen die Sterkenburg voor dit artikel interviewde, geloven dat er binnen nu en vijf jaar een burgeroorlog gaat komen met mensen met een migratieachtergrond en 'Nederlanders die niet geven om hun eigen volk'. Een weinig vrolijkmakend perspectief. Twee geïnterviewden zeggen tegen Sterkenburg alvast schietlessen en gevechtstraining te volgen. ‘Het is straks wij of zij. Het zal verschrikkelijk bloedig worden.’

Altrechts.com

De website Altrechts.com is een ander voorbeeld van een site die zich nadrukkelijk met Alt Right associeert. Deze site die bij een Amerikaans bedrijf wordt gehost,  ging eerst door het leven als frissekijk.info. De site veranderde onlangs de naam in altrechts.com. Een mooi voorbeeld van de marketingtruc zoals die door Cas Mudde is beschreven. Het gaat immers om een klassiek extreemrechtse site, inclusief verering van Hitler, holocaustontkenning en uitgesproken antisemitisme. Afgelopen week werd op de site nog de verjaardig van Hitler gevierd:

Ze schrijven onder andere: "Als het wereldjodendom via hun media en politieke invloed niet jarenlang haat had gezaaid tegen Duitsland en Hitler, dan had de Tweede Wereldoorlog nooit plaats hoeven vinden. Dan zou Europa niet zijn vernietigd en verdeeld door de Amerikanen en Sovjets. Dan zou Hitler misschien vandaag in alle vrede zijn 128ste verjaardag hebben kunnen vieren."

Aan altrechts.com en voorheen frissekijk.info is tot nu weinig aandacht besteed. Het is onduidelijk hoe groot de groep bezoekers van de site is. Het gaat wel om een actieve site met een grote hoeveelheid artikelen. De site biedt met een lijst van aanbevolen sites een overzicht van inspiratiebronnen van extreemrechts Nederland. Daarnaast is er een lijst met joodse Nederlanders en een lijst met volksvijandig Nederland waarop ook Republiek Allochtonië vermeld staat. Het zijn, zo wordt nadrukkelijk vermeld, geen 'hitlisten'. Een geruststellende gedachte.

Forum voor Democratie

De PVV en vooral Forum voor Democratie zijn populair onder de Nederlandse Alt Right aanhangers. Alt Right steunde volgens het NRC de afgelopen verkiezingscampagne vooral Forum voor Democratie (FvD). Uit het eerder genoemde artikel van Nikki Sterkenburg in Elsevier en een kort artikel in het AD wordt duidelijk dat sommige aanhangers actief zijn binnen FvD. Zowel op de site van Erkenbrand als op Altrechts.com verschenen positieve artikelen over Forum voor Democratie. Op het blog Ikje Ergens wordt een uitgebreid overzicht gegeven van uitspraken en acties van Baudet die illustreren waarom hij en zijn partij aantrekkelijk voor het Nederlandse Alt Right zijn.

Onder andere op de VARA-website Joop.nl zijn inmiddels diverse kritische artikelen over extreemrechtse en racistische trekjes van Baudets Forum voor Democratie verschenen. Voor Trouw columnist Ephimenco aanleiding te concluderen dat Joop.nl een haatsite zou zijn. Eerder trok RTL columnist Roderick Veloo de conclusie dat er sprake is van een karaktermoord op Baudet. Beiden verwijzen naar de gevolgen van de demonisering van Pim Fortuyn.

Dat Forum voor Democratie populair is onder Nederlandse Alt Right aanhangers hoeft natuurlijk nog niet te betekenen dat Baudet cs zelf ook tot de extreemrechtse Alt Right beweging behoren. Helder afstand nemen van de beweging doet Baudet in ieder geval tot nu toe niet. Over zijn relatie met Alt Right zei Baudet zelf tegenover het NRC: „Ik vind het een interessante beweging, waar ik niet genoeg van af weet om er een intelligent oordeel over te vellen.”

Zolang Baudet zich nog geen mening heeft kunnen vormen over Alt Right en er geen duidelijk afstand van neemt, zal hij met de beweging geassocieerd blijven worden.


Ewoud Butter is politicoloog en hoofdredacteur van Republiek Allochtonië. Meer van Ewoud op zijn blog, op deze site of volg hem op twitter.

Update:

Een lid van Erkenbrand, de andere organisatie die in het artikel op Republiek Allochtonië werd genoemd, laat via twitter weten geen banden met de site Alrechts.com te hebben. 

CIDI en MiND willen actie tegen extreemrechtse lijsten na bericht op Republiek Allochtonië


Volg Republiek Allochtonië op twitter of like ons op facebook. 

 

Republiek Allochtonië wordt grotendeels op vrijwillige basis onderhouden. Waardeert u ons vrijwilligerswerk? U kunt het laten blijken door een bijdrage over te maken op rekeningnummer NL12INGB0006026026 ten name van de stichting Allochtonenweblog te Amsterdam. Met een donatie van 5 euro zijn we al blij. Meer mag ook!
 

 

 

 

 


Meer over alt right, altrechts, altright, antisemitisme, baudet, erkenbrand, ewoud butter, extreemrechts, forum voor democratie, fvd, racisme, richard spencer, thierry baudet.

Delen:

Reacties


Mw.R.AEijkelboom - 28/04/2017 19:06

Ik ben vanmiddag op de site van deze rechts-extremisten en ben bezig om het door te spelen naar de politiek, want Alt-Rechts dient verboden te worden. Het CIDI heeft ook al van zich laten horen.

Ikje Ergens - 26/04/2017 15:35

Ewout Klei maakt attent op het volgende:
http://jalta.nl/politiek/aartsprovocateur-thierry-baudet-associeert-zich-doelbewust-met-de-alt-right

"Niet alleen wordt Baudet op de Facebookpagina ‘Dank Thierry Baudet/FvD memes’ (waar Jalta trouwens eerder over schreef) met Pepe of als deze kikker afgebeeld, maar ook liep de FvD-lijsttrekker op campagne in Den Bosch met een stoffen kikker rond. Baudet, als aartsprovocateur, associeert zich dus doelbewust met de Alt-Right."

Ikje Ergens - 26/04/2017 13:44

@Peter | 26 april 2017 om 08:26 -Ah, over die smoking gun had ik heengekeken! Duidelijk dus, Baudet laat zich zwaar in met het zich expliciet als Alt-Right tooiende en voor Alt-Right reclame makende clubje Batavieren Podcast.

Wat betreft de aard van Alt-Right: niet alleen het Nederlandse AltRechts (zie hierboven) vierde de verjaardag van Hitler met een artikel. Zie het stuk - gedateerd 20 april, de geboortedag van Hitler - "The Peaceful Origins of Nazi Violence. Is the meme of Brownshirt aggression yet another Big Lie of the establishment left?" op AltRight.com: https://altright.com/2017/04/20/the-peaceful-origins-of-nazi-violence/

Op een Erkenbrand-conferentie vorig najaar sprak Greg Johnson https://antifascistnews.net/2016/10/01/alt-right-conference-in-holland-wants-to-make-netherlands-great-again/.
Johnson interviewde (zie vorige link) in een podcast van zijn extreemrechtse Counter-Currents een gast, F. Roger Devlin, over genocide op niet-witten! https://antifascistnews.net/2017/04/03/meet-the-exterminationist-wing-of-the-alt-right-who-is-open-about-wanting-to-kill-jews-and-non-whites/

De conferentie werd medegeorganiseerd door Guillaume Durocher, fascist en Jodenhater: https://pt.scribd.com/document/298934253/Guillaume-Durocher-France-s-Zionist-Prime-Minister-2016 Volgens Durocher organiseert Israël (lees: Joden) de "vervanging" van autochtone Fransen door Afrikaanse en islamitische immigranten: https://pt.scribd.com/document/298934253/Guillaume-Durocher-France-s-Zionist-Prime-Minister-2016

De meme dat Joden een "witte genocide" organiseren op de blanke bevolking van Europa en/of de VS, is een schepping van en wordt systematisch in roulatie gebracht door neonazi's: http://ikje.blogspot.nl/2015/06/de-neonazi-breinen-achter-de-witte.html Erkenbrand doet dit expliciet eveneens. In een portret van Erkenbrand door Wierd Duk in het AD, laat Duk na Erkenbrand behoorlijk te situeren (als antisemitische fascisten) en noemt hij ze "jonge nationalisten" die doen aan "spiritualiteit". Enkele huiveringwekkende passages op de website van Erkenbrand staan in het artikel "AD trekt nazi’s de mainstream in" van Jelmer Renema: https://www.joop.nl/opinies/ad-trekt-nazis-mainstream

Thierry Baudet doet mee met de neonazistische witte genocide-waan, in zoverre hij tweette: "Stop Operation Soros Movement' begins in Macedonia" - een bericht van nota bene Poetins propagandakanaal RT: https://twitter.com/search?f=tweets&q=from%3Athierrybaudet%20soros&src=typd
Ook de Hongaarse premier Orbán valt deze complottheorie bij. Zoals in de meeste leugens, zit er een kern van waarheid in: Soros steunt de hulp aan vluchtelingen moreel en financieel: https://www.forbes.com/sites/kerenblankfeld/2016/09/20/billionaire-george-soros-earmarks-500-million-for-migrants-and-refugees/#460b8e6a3888 en hij heeft gesteld over de het beleid van Orbán: "His plan treats the protection of national borders as the objective and the refugees as an obstacle. Our plan treats the protection of refugees as the objective and national borders as the obstacle."
De invloed van Soros op het algehele immigratiebeleid van Europa wordt door de complotdenkers echter giftig opgeblazen, alsof Soros – een klassiek antisemitisch beeld – alle touwtjes in handen heeft. Zo schrijft Michael van der Galien op De Dagelijkse Standaard letterlijk over een "marionet" van Soros – de Joodse miljardair zou ook de Franse verkiezingen hebben laten uitvallen in het voordeel van Emmanuel Macron: http://www.dagelijksestandaard.nl/2017/04/hoe-macron-le-pen-hoopt-te-verslaan-met-een-beetje-of-heel-veel-hulp-van-george-soros/

Abdel - 26/04/2017 12:26

Wat een sterk en overzichtelijk stuk. Ook interessante aanvulling hieronder van Ikje Ergens. dank

Peter - 26/04/2017 08:26

Zlata Brouwer van Batavieren Podcast stond toch gewoon op de kandidatenlijst van FvD. Dus dat die band er is, is duidelijk.

Ikje Ergens - 26/04/2017 00:34

Puik artikel. In het tot slot aangehaalde NRC-stuk wordt verder vermeld dat Baudet de Pepe-mascotte van Alt-Right "een energiek stripfiguur dat staat voor een positieve [sic] campagne-energie" heeft genoemd. Dat hij naar eigen zeggen van de "interessante beweging" te weinig afwist voor een goed oordeel - op zich al raar, want diverse kwaliteitskranten in Amerika publiceerden een reeks artikelen over Alt-Right -, weerhoudt hem dus niet van deze enthousiaste associatie.

Een andere kleine aanvulling: er is nog tenminste een derde Nederlands Alt-Right-clubje, Batavieren Podcast van Zlata Brouwer (auteur van The Post Online met hoofdredacteur Bert Brussen) en Sander van Luit. Betrokken zijn de ultrarechtse Sid Lukkassen, Jesper Jansen en (mogelijk op grotere afstand) Hans van der Liet - allen auteurs van The Post Online.

Thierry Baudet liet zich deze maand door Batavieren Podcast interviewen en hij retweette in februari een tweet van Sander van Luit, die een Pepe-avatar heeft.

Batavieren Podcast zette zich in voor de verkiezingscampagne van Baudets Forum voor Democratie. Verder promoten ze Victor van der Sterren, ooit een soort libertariër, inmiddels volgens zelfs Tim Engelbart van de ultrarechts blog De Dagelijkse standaard een extreemrechtse haat zaaier.

Verder maakt Batavieren Podcast reclame voor het boek 'Vesting Europa of terugkeer naar de natiestaat?' – uitgegeven door Perry Pierik, die ook een boek van Sid Lukkassen publiceerde, en met bijdragen van Juliaan van Acker, Jan Herman Brinks, Paul Cliteur, Lex Cornelissen (JOVD), Wim Couwenberg, Derk Jan Eppink, Susan Hommerson & Peter Kruit, Anton Kruft, Sid Lukkassen, Luc Pauwels, Wim van Rooy, Patrick van Schie, Marin Terpstra, Ad Verbrugge , Emerson Vermaat en Arjan Witte.

Ik wil zeker niet suggereren dat al deze auteurs qua netwerk zijn verbonden met Batavieren Podcast en/of het Forum voor Democratie, Ad Verbrugge bijvoorbeeld lijkt mij een fatsoenlijke conservatieve filosoof, maar een aantal (in elk geval Cliteur, Lukkassen, Van Rooy) zitten zoals bekend wel in dat vaarwater.
Perry Pierik - over wie wijlen Jan Blokker ooit het artikel "Foute burgemeesters waren eigenlijk heel goed" schreef voor de NRC - lijkt een nijvere spin het in het uiterst rechtse web te zijn. Naast - op een ander vlak - zonder twijfel Paul Cliteur: http://ikje.blogspot.nl/2013/12/wilders-schaduw-bjorn-larsen-zit-diep.html#aanvullingmei2015

Zie ook een reeks tweets van me met links en screenshots met betrekking tot het bovenstaande: https://twitter.com/rangbyung/status/856975883080544257