Homo's lastig vallen: niet door islam, maar 'stoerdoenerij'

In opinie op 19-10-2010 | 23:16

Een wirwar van meningen klonk afgelopen vrijdag door jongerencentrum Argan. Een besloten meeting van experts en genodigden met als thema ‘Hoe tolerant is Amsterdam?’ spitste zich toe op discriminatie van homo’s door Marokkaans-Nederlandse jongeren. Koran, opvoeding of te ver doorgeschoten stoerdoenerij?

Dat het lastigvallen van homo's aan de islam zou liggen werd die middag merendeels tegengesproken. Ook heeft het probleem zijn wortels niet in de Marokkaanse cultuur. Ordinaire ‘stoerdoenerij’, dat is het.

Helemaal klaar zijn ze in Amsterdam met homohaat en andere onverdraagzaamheid. ‘Waar is het prachtige tolerante Amsterdam gebleven? Het lijkt erop dat wij een stap terug hebben gezet in de tolerantie. Ik ben er helemaal klaar mee’, zei wethouder diversiteit Andrée van Es stellig. Meer dan 50% van de homoseksuelen heeft te maken gehad met discriminatie. Vier op de tien ‘roze burgers’ heeft last van verbaal geweld. De dreiging in elkaar te worden geslagen hangt als het zwaard van Damocles boven het hoofd van homostelletjes die hand in hand lopen. Dit zijn zaken die onderdeel uitmaken van de dagelijkse werkelijkheid illustreerde homobelangenorganisatie COC. ‘Je voelt en ziet dat het klimaat is verslechterd. Je kunt dan bepaalde plekken in het centrum mijden. Veel erger is het om in je eigen woonomgeving tot aan je voordeur te worden bedreigd.’

Lees verder bij wereldjournalisten


Meer over argan, emancipatie, geweld, homo's, marokkaanse jongeren, overlast.

Delen: