Homo-emancipatie onder Marokkaanse Nederlanders

In opinie op 02-02-2012 | 08:05

De negatieve houding ten opzichte van homoseksualiteit in de Marokkaanse gemeenschap moet verdwijnen, vindt het Samenwerkingsverband van Marokkaanse Nederlanders (SMN). Niet alleen om Marokkanen te helpen de weg te vinden in de Nederlandse samenleving, maar ook omdat Marokkaans-Nederlandse homoseksuele, biseksuele lesbische en transgender jongeren in hun gemeenschap in de knel komen.

Dat schrijft wereldjournalisten naar aanleiding van het verschijnen van het rapport Op zoek naar balans, homo-emancipatie onder Marokkaanse Nederlanders op een door de SMN georganiseerde bijeenkomst.

De SMN heeft het thema de afgelopen drie jaar tijdens bijeenkomsten en door middel van theater de afgelopen voorzichtig  onder de aandacht gebracht. Wie te ver voor de troepen vooruitloopt, zoals Ahmed Marcouch wel eens wordt verweten, verliest de achterban die hij nu juist wil overtuigen. “Marcouch gebruikt zijn bekendheid om een minderheidsstandpunt te verkondigen”, zegt Hasib Moukaddim van SMN tegen de redactie van wereldjournalisten. “ Dat kan. Wij willen de kritische massa in de gemeenschap aanboren om te praten, begrip te kweken en tot acceptatie te komen.”

De aanname dat de islam homoacceptatie in de weg staat wordt op de bijeenkomst te gemakkelijk gevonden. Religie is ingebed in cultuur, en die is veel breder. “Homo-vijandigheid heeft ook te maken met hoe je aankijkt tegen mannelijkheid, vrouwelijkheid en voortplanting”, aldus socioloog Laurens Buijs, en komt in alle bevolkingsgroepen voor.” Onderzoek van onder meer Buijs en Duyvendak toont aan dat daders van geweld tegen homo’s niet ‘voornamelijk door moslims, met name Marokkanen’ wordt gepleegd zoals de PVV beweert.

“Nederlanders zijn homo’s gaan zien als de grote verliezers van de multiculturele samenleving”, schijft Buijs in de SMN publicatie. Hij hekelt het ‘verlichtingsfundamentalisme’ . “De homo-emancipatie werd in Nederland als voltooid beschouwd totdat migranten (met name moslims) roet in het eten gooiden omdat zij geen kaas hebben gegeten van ‘onze’ verlichtingsidealen. Fijntjes wijst Buijs erop dat homotolerantie niet in de Nederlandse genen verankerd zit . Tot 1971 konden homo’s strafrechtelijk worden vervolgd. En de helft van de VVD-fractie stemde in 1996 nog tegen het homohuwelijk. Lees meer op wereldjournalisten.

Lees ook:

 


Meer over homo, homoseksualiteit, marokkanen, seksualiteit, smn, wereldjournalisten.

Delen:

Reacties


alan turkse gay - 31/05/2014 05:40

Heel goed om dit te lezen, we zijn 2014 en het wordt wel tijd dat wij als nieuwe nederlanders een beetje gaan meedoen.