Het verhaal van het zieke schaap en de hongerige wolf

In opinie op 31-08-2013 | 23:22

Een eventuele aanval op Syrië zal zich verspreiden over het hele Midden-Oosten; Turkije en Iran zullen het ook merken. Ik geloof niet in oorlog en ik geloof niet dat je met oorlog je doel kan bereiken. Dat schrijft Celal Altuntas.

De Amerikaanse ministerie van Buitenlandse zaken John Kerry zei eerder deze week dat de Syrische regering te laat was met het geven van  toestemming geven aan een VN delegatie. 

Deze uitspraak deed mij denken aan een Koerdische mop: ”Een wolf heeft dagenlang niets gegeten en zoekt als een dronkenman overal naar een beest, om op te eten. Op een dag komt hij een ziek schaap tegen. Het schaap schrikt natuurlijk van de wolf en bedenkt een strategie om te vluchten. Ze begint een gesprek met de wolf. Het schaap vraagt de wolf hoe het met hem gaat. De wolf zegt: “Het gaat niet goed met mij, ik heb al dagen niets gegeten.” Dan vraagt de wolf aan het schaap hoe gaat het met haar gaat. Het schaap zegt: “Met mij gaat het ook niet goed, ik ben ziek, oud en blind.” De wolf zegt: “Het spijt me, maar ik moet jou opeten.” Het schaap schrikt van zijn reactie en zegt: “Wolf, ik ben oud, ziek en blind, zoek maar een jong schaap.” De wolf zegt: “Nee, dat gaat niet en ik ben nog niet vergeten dat je me een paar jaar geleden hebt uitgescholden.”

Het Amerikaanse ministerie
Het Amerikaanse ministerie zegt tegen Assad dat hij nu te laat is met het geven van toestemming aan een VN-delegatie om het gifgas-incident te onderzoeken. John Kerry heeft al contact gehad met de Turkse regering ter voorbereiding van een eventuele aanval op Assad. Fransen en Engelsen staan al paraat om Assad aan te vallen. Erdogan heeft telefonisch contact gehad met Rutte en waarschijnlijk met de vraag of wij als Nederland ook mee willen doen. De Turkse regering gaat het niet om Assad, het gaat hen om Syrisch Koerdistan. De Turken zijn bereid alles te doen om te voorkomen dat de Koerden in het Midden-Oosten een positie in kunnen nemen.

Rol van Iran en Israel
De rol van Iran en Israël is te vergelijken met die van twee hanen. In het Koerdisch zeggen we dat je nooit twee hanen op een pleintje moet laten staan, want dan wordt het een vechtpartij. Israël zegt: “Ik ben de haan van het Midden-Oosten” en Iran zegt dat het de haan is van het Midden-Oosten. Van de Arabische lente is het Arabische winter geworden. In het Midden-Oosten is de Koerdische lente begonnen; Turkije, Iran en Irak doen er alles aan om er een Koerdische winter van te maken. Een ding moeten de Turkse, Iraakse, Iraanse en Syrische regeringen goed weten: de Koerden van nu zijn niet meer de Koerden van tien, twintig en dertig jaar geleden.

Koerden
Syrische Koerden leven al tientalen jaren zonder identiteit in Syrie. Syrische regime heeft alles aan gedaan Koerden te assimileren. Vroeger vochten de Koerden voor Iraanse, Iraakse, Syrische en Turkse belangen tegen elkaar. De Koerden werden belachelijk gemaakt met allerlei uitspraken en ze zijn nooit serieus genomen door deze vier landen. In Turkije zeiden ze: “Als twee Koerden bij elkaar komen, gaan ze gelijk met elkaar vechten. Hoe willen ze nog een onafhankelijk Koerdistan besturen?” De Koerden van nu voeren diplomatie, hebben hun eigen middelen en de belangrijkste is de eenheid onder de Koerden. In Irakees Koerdistan zijn ze nu bezig met een internationale conferentie met vertegenwoordigers van Koerden uit Turkije, Irak, Iran en Syrië. Dat maakt de bezetters  van Koerdistan onrustig en paniekerig.

Aanval op Syrie
Een eventuele aanval op Syrië zal zich verspreiden over het hele Midden-Oosten; Turkije en Iran zullen het ook merken. Ik geloof niet in oorlog en ik geloof niet dat je met oorlog je doel kan bereiken. Dialoog is de enige weg om de problemen op te lossen. Oorlog beteken nieuwe slachtoffers en nieuwe ellende. Een moderne democratie is de enige oplossing voor alle inwoners van het Midden-Oosten, inclusief Turkije en Koerdistan. 

Celal Altuntas, schrijver, raadslid pvda Waddinxveen.

 

Volg Republiek Allochtonië op twitter of like ons op facebook. Republiek Allochtonië (voorheen Allochtonenweblog) bestaat 7 jaar. Waardeert u ons werk? U kunt het laten blijken door ons te steunen.


 

 


Meer over celal altuntas, koerden, syrie, turkije.

Delen: