Het kabinet en de pers blijven rommelen met asielcijfers en -definities

In opinie door Ewoud Butter op 05-09-2016 | 08:03

"Rest nog de vraag waarom Dijkhof altijd de asielinstroomcijfers noemde en nu ineens met 15.000 asielzoekers komt?
Eerst was het van politiek belang voor VVD om de asielcijfers zo hoog mogelijk voor te stellen door net te doen alsof de asielinstroom hetzelfde is als asielzoekers. Volk, pers en politiek werd zo rijp gemaakt voor de strengst mogelijke maatregelen. Nu is een nieuwe tijd aangebroken en die tijd heet verkiezingstijd. Oogsttijd! Tijd om de echte asielzoekerscijfers te gebruiken dus 15.000. Kijk eens hoe goed ik ben! Van 58.000 naar 15.000! Stem op mij!"

Het kabinet rotzooit met asielcijfers en met begrippen. Die conclusie trekt feitenchecker Flip van Dyke voor de zoveelste keer op zijn blog.

Verschillende begrippen als asielzoekers en asielinstroom (asielzoekers+herhaalde aanvragen+nareizigers) worden zonder nadere toelichting  door elkaar gebruikt en de pers neemt het vaak klakkeloos over. Een motie van Sjoerd Sjoerdsma waarin het kabinet werd verzocht om in de "communicatie over de asielinstroom de cijfers altijd uit te splitsen in nieuwe asielaanvragen, herhaalde aanvragen en nareis" kreeg niet de steun van VVD en PvdA, die samen een meerderheid vormen.

Ook wordt een onvolledig beeld gegeven. Van Dyke illustreert dit met berichtgeving van de NOS over de Turkije-deal.

Volgens Dijkhof komt de huidige daling door de deal met Turkije. Op 23 augustus kwam de NOS met met een item dat er weer onrust was over de Turkijedeal omdat er in augustus tot nu toe 6.400 (extra) asielzoekers e.a. naar de Griekse eilanden waren gekomen.

We zien januari en februari 60.000 en dan een scherpe daling in maart en dat zou gekomen zijn door de deal met Turkije (ingaande 20 maart) volgens de NOS.

De echte cijfers zien er anders uit:

De rode lijn is volgens de NOS en de blauwe volgens de UNHCR. We zien in de eerste plaats dat januari 67.000 was en februari 57.000 . Een daling dus.

De NOS laat pas vanaf januari zien om de daling in maart te laten zien. Niet een beetje kort? JAAAA, want als we drie maanden langer nemen dan zien we dat er in oktober 211.000 kwamen en dat het in de maanden daarna zeer fors daalde tot 57.000 in februari. Dat de deal met Turkije een belangrijke invloed had in de verdere daling tot enkele duizenden is hoogst waarschijnlijk, maar de grootste daling had al plaatsgevonden.

Lees meer bij Flip van Dyke.

Of bekijk meer artikelen op zijn site.

Meer van of over Flip van Dyke op Republiek Allochtonië hier

 

Waardeert u ons vrijwilligerswerk? U kunt het laten blijken door ons te steunen. Volg Republiek Allochtonië op twitter of like ons op facebook. .

 

 

 

 


Meer over asielzoekers, cijfers, ewoud butter, flip van dyke, immigratie, vluchtelingen.

Delen: