Het extremisme van de anti-Zwarte Pietlobby

In opinie door Jan Jaap de Ruijter op 25-11-2013 | 08:45

Tekst: Jan Jaap de Ruiter

Onder groepen mensen die een –ver- slavernijverleden kennen en die zeggen vandaag de dag nog geconfronteerd te worden met racisme en discriminatie is een ideologie in zwang die vrijwel onmogelijk te doorbreken is. Deze mensen stellen dat de Nederlandse samenleving doordrenkt is van een blank of Westers superioriteitsgevoel dat automatisch leidt tot discriminatie van niet-blanken of niet-westerlingen en tot openlijk racisme.
Het aan de kaak stellen van alle vormen van discriminatie en racisme is een goede zaak. Maar achter de ideologie van het anti-racisme schuilen merkwaardige trekken. Laat me uitleggen wat ik bedoel.

Het was de filosoof Louis Althusser die stelde dat elk mens in een samenleving opgroeit die doordesemd is van een bepaalde ideologie, een wijze van het beschouwen van zichzelf en zijn omgeving. De mens is zich die ideologie echter niet of nauwelijks bewust en hij is dan ook niet in staat om over die ideologie heen te kijken. Zijn horizon is door diezelfde ideologie beperkt: hij zit erin gevangen.

Deze laatste vorm van ideologie hebben de aanhangers van het anti-racisme en discriminatiediscours overgenomen. Hun verwijt aan de blanken, de Westerlingen is dat zij bewust en vooral onbewust gevangen zitten in hun eigen superioriteitsgevoel en daar niet boven uit kunnen stijgen. Het hele systeem is van ideologiewege verrot.

Het probleem met een dergelijke opvatting is dat het gesprek met de anti-racisme- en discriminatielobby op deze manier heel erg moeilijk zo niet onmogelijk wordt. De ‘blanken’ of ‘westerlingen’ zien hun eigen discriminerend houding en meningen immers niet. Het is een groot dilemma waarvan de contouren zichtbaar werden in de zwartepietdiscussie.

Lees het artikel van Jan Jaap de Ruiter verder op de Postonline

Meer van Jan Jaap de Ruiter hier

Meer op dit blog over zwarte piet hier, meer over racisme hier

Volg Republiek Allochtonië op twitter of like ons op facebook.  

Waardeert u ons vrijwilligerswerk? U kunt het laten blijken door ons te steunen.Meer over jan jaap de ruiter, racisme, zwarte piet.

Delen: