Filosoof Rachid Benzine: 'De koran zegt helemaal niets'

In opinie op 07-10-2014 | 08:56

“Ik ben er zeker van dat de internationale coalitie in het Midden-Oosten niet zal volstaan om het kalifaat te gronde te richten. De coalitie kan de leider doden, maar een andere leider zal opstaan. Precies omdat het idee van een kalifaat voor een deel van de moslims een te realiseren droom is geworden, een soort van ideaal.” (..) “Dat heeft te maken met de geschiedenis van het Midden-Oosten, met het kolonialisme, met de manipulatie van de islam door de Moslimbroeders, met de wahabisatie,... Pas als we al die elementen in rekening brengen, zullen we begrijpen waarom het jihadisme niet zomaar zal weggaan. IS is dus geen louter religieus gegeven, maar komt ook voort uit de geopolitiek van de laatste zestig jaar en de politieke islam.”

Dat stelt de Belgische filosoof en islamkenner Rachid Benzine in een interview met Brusselsnieuws.

B enzine schreef vorig jaar Le Coran expliqué aux jeunes, waarin hij de Koran in eenvoudige taal in zijn historische context plaatst. Het is zijn antwoord op de steeds populairdere stromingen in de islam die de Koran zo letterlijk mogelijk proberen te nemen.

Eerder al kreeg Benzine applaus van de humanisten en vrijzinnigen voor zijn boek Les Nouveaux penseurs de l’Islam, omwille van zijn antropologische kijk op de islam, en de vernieuwende kracht die daarvan uitgaat. Hij zet hiermee de lijn verder die Mohammed Arkoun heeft uitgezet, zijn in 2010 overleden leermeester die net als Benzine de laicité en de islam met elkaar probeerde te verzoenen.

Volgens Benzine heeft de islam nood een historische beschouwing nodig. Benzine: "Als moslims zeggen: de Koran zegt dit, dan zeg ik: de Koran zegt helemaal niets! De Koran heeft in zijn 1.500-jarige geschiedenis heel veel interpretaties gekend. En wie beweert terug te grijpen naar de Koran uit de tijd van de profeet zit in een idealistische visie van een islam die nooit bestaan heeft. De zogenaamde islam van de profeet gaat terug op secundaire teksten die pas 150 jaar na Mohammed zijn opgesteld. We zijn op dat moment in een andere tijd, en in een andere maatschappij.”

Lees verder op Brusselsnieuws

Link:

In memoriam: Mohammed ArkounVolg Republiek Allochtonië op
twitter of like ons op facebook.  

 


Waardeert u ons vrijwilligerswerk? U kunt het laten blijken door ons te steunen


 

 


Meer over belgie, islam, islamdebat, rachid benzine.

Delen:

Reacties


Helena - 10/04/2017 09:24

Mijnheer Benzine kan veel zeggen over hoe hij denkt, maar hij moet dit niet aan ons maar aan de Al Azhar moskee heren zeggen en aan de geestelijke machthebbers van S. Arabie , het heilige land van de Islam.
Zolang die het heilig schennis en onzin vinden dan blijft de Islam zoals die is sinds 1400 jaar en tot nu toe.