Film over vijftig jaar Europese immigratie

In opinie op 29-10-2013 | 12:00

Op 23 november gaat tijdens tijdens IDFA 2013 de film Land van aankomst (Land of Promise) van René Roelofs en Paul Scheffer in première. Inspiratiebron is het gelijknamige, veelbesproken boek van Paul Scheffer over de immigratie vanaf de jaren vijftig. De documentaire dingt mee naar de IDFA Award for Dutch Documentary. Er is ook een driedelige televisieserie van gemaakt.

Land van aankomst (Land of Promise) laat zien hoe de immigratie vanaf de jaren vijftig tot in onze tijd Europa onomkeerbaar heeft veranderd. De documentaire geeft een impressionistisch beeld van die ingrijpende ervaring. De film is geheel opgebouwd uit archiefbeelden - fragmenten van documentaires, reportages, speelfilms en nieuwsuitzendingen - afkomstig uit Zweden, België, Nederland, Duitsland, Frankrijk en Groot-Brittannië. De archiefbeelden spreken voor zich: doordat er geen commentaar aan is toegevoegd ontstaat een indringend beeld van de manier waarop Europese samenlevingen de moderne immigratie hebben beleefd en nog steeds beleven.

In de film is aandacht voor de ervaringen van de migranten èn voor de ervaringen van diegene die er al zijn. Nieuwkomers en ingezetenen delen in de optiek van de makers eenzelfde gevoel van verlies: een vertrouwde wereld dreigt hen te ontglippen. Omvangrijke immigratie brengt altijd conflicten met zich mee. Die wrijvingen zijn voor de makers echter tekenen van integratie, ze tonen immers de uiteenlopende antwoorden op de vraag: hoe moeten we met al onze verschillen samenleven? Land van aankomst (Land of Promise) vertelt een ongemakkelijk, maar uiteindelijk een hoopvol verhaal.

René Roelofs regisseerde meer dan 50 documentaires voor televisie, waaronder het Gouden Kalf-winnende Kerstmis in Floradorp en het Gouden Beeld winnende Dutch Approach-de Molukse acties.

Paul Scheffer is hoogleraar Europese Studies, maker van tv-series voor de VPRO en schrijver van Het multiculturele drama en Het land van aankomst.

De film is vanaf 28 november te zien in de Nederlandse filmtheaters. De driedelige serie is op zondagavond 5, 12 en 19 januari 2014 te zien op Nederland 2. Land van aankomst (Land of Promise) is een Interakt-productie in coproductie met IKON en NTR.


Meer van en over Paul Scheffer op dit blog: hier

Over immigratie: hier


Volg Republiek Allochtonië op twitter of like ons op facebook.  

 <
Waardeert u ons vrijwilligerswerk? U kunt het laten blijken door ons te steunen. 

 


Meer over europa, idfa, immigratie, land van aankomst, nederland, paul scheffer, rené roelofs.

Delen:

Reacties


Rob - 31/10/2013 22:32

Een goede documentaire over emigratie zou ook wenselijk zijn. Of nog beter: goede media aandacht in nieuwitems, docus, achtergrond artikelen als het over migratie gaan die zowel de veelzijdigheid van immigratie en emigratie feitelijk juist in beeld brengen. Dit om de bekende maar verkeerde aannamens "immigranten zijn vooral kansloze afrikanen" en "emigranten dat zijn grotendeels hoogopgeleid autochtoon volk dat het land ontvlucht" te doorbreken.

Helaas, tot nu toe wordt er bar weinig aandacht gegeven aan hoe het nu werkelijk zit met de migratie stromingen van vandaag de dag (of de afgelopen jaren). Dan kom je nooit van stereotypes en onderbuik gevoelens af.

De opzet van de film klinkt mooi, misschien is het hoofdstuk "emigratie" iets voor een deel 2 als het allemaal een beetje degelijk in elkaar zit?

Jan Beerenhout azn - 30/10/2013 11:07

Misschien ben ik voorbarig, maar het lijkt erop alsof slechts de IMmigratie in Europa aan de orde komt. Dat zal dan een misser zijn, want de ene stroom landverhuizers (emigranten) heeft Europa minstens zo verandert als de andere stroom, de immigranten. de Emigratie uit Europa, ook uit Nederland) heeft de wereld ook totaal veranderd.