Erg zwart/wit

In opinie door Eerstkoffie op 16-11-2011 | 08:08

Tekst: eerstkoffie

In een interview op Radio 1 wordt de spreekster aan de toehoorder geïntroduceerd met "Voor de luisteraars die het niet kunnen zien natuurlijk: Jij bent zwart." De gast verbetert de presentatrice ogenblikkelijk. "Nou, ik heb een bruine huidskleur." Enkele van haar quotes staan mij nog bij.
"Zwarte Piet zou gekleed moeten zijn in een katoenen lap en zou ketenen moeten dragen. Die pofbroek is niet waarheidsgetrouw."
"Het gebeurt nooit maar als Sint Nicolaas in 't land is, word ik voor roetmop, diklip, zwartepiet, nikker en oemfoefoe uitgemaakt. Opeens."
"Het gaat niet om een kinderfeest met cadeautjes. In de psyche van iedere Nederlander zit heimwee naar koloniale slavernij."
Natuurlijk snap ik er niks van en ontwikkel, luisterend naar dit gesprek, een voorbarige, ongefundeerde en uiterst onrechtmatige conclusie: Cliniclowns, Ronald McDonalds en Pipo zijn leuk! Maar smink ze niet zwart want dan trap je opeens op tere zieltjes.

Toch kan ik me er wel iets bij voorstellen. Blanken die zich omwille van een jaarlijks feestje zwart schminken, zouden beter bruine schmink kunnen gebruiken om daarmee hun haat jegens de Negermensch te uiten. Want zwart is niet waarheidsgetrouw. Net als de enorme rode fopneus waarmee nietzwartgeschminkte clowns de withuid beledigen, overigens.

De volgende keer als ik op vakantie ga in een donkerdergekleurd land, neem ik een potje witte schmink mee. Om mijn uiterlijke kenmerken te versterken en verder te maginaliseren. Zodat ik volop gebruik kan maken van vooroordelen die ik er bij iedereen in ga wrijven. Ook bij mensen die daar nooit over nadachten. Zelfs bij kindertjes die alleen maar aan lekkers denken. Opeens mag het niet meer van papa en mamma omdat gefrustreerden het opwaardeerden tot 'politiek incorrect'.

Als ik in Egypte, waar ik regelmatig vertoef, uit metrostation Medan Tahrir stap, word ik direct hard geconfronteerd met mijn witte huidskleur, die ik meekreeg uit heimwee naar slavenhandel. Tussen de wachtenden voel ik me bekeken. Om me heen roepend dat ik niet wit ben, maar een blanke huidskleur heb, wendt de meerderheid der kleurlingen haar blik schijnheilig af.
Groepen caramel- tot donkergekleurde reizigers wachten er op een taxi. Die taxi rijdt hele groepen van die wachtenden voorbij, om recht voor mijn bleke neus halt te houden. De vriendelijke chauffeur opent de deur voor me en stopt mijn bagage in de koffer.
Na het korte ritje naar Zamalek mag ik vervolgens mijn blanke vermogen bij hem achterlaten. Het twintigvoudige bedrag van wat hij ooit aan een getinte zou vragen. Ik voel me zwaar gediscrimineerd. Het gaat de taxichauffeur om zijn minderwaardige houding jegens mijn witte kleur. De metro, het asfalt en zijn taxi zijn hem door de strot geduwd door zjjn koloniale overheerser. De psyche van de onderdrukking zit nou eenmaal in alle 70 miljoen Egyptenaren. Allemaal.

Omdat ik -als witte- ook niet speciaal uitblink in één of ander talent, besluit ik vanaf nu om alles wat niet direct lukt, te wijten aan mijn andere huidskleur.
Ik ga alle tradities en gebruikeljke feestjes een discriminatoir stempeltje geven.

Nog wat racistisch gezemel: Sint Nicolaas. Theoloog of slavendrijver 

Eerstkoffie is blogger. Meer van hem hier

Zie ook:

Arrestaties bij intocht Sinterklaas


 


Meer over discriminatie, eerstkoffie, racisme, sinterklaas, zwarte piet.

Delen: