Een Marokkanendebat met Nana

In opinie door Iman Akel op 22-02-2013 | 21:03

Tekst: Iman Akel

Geweld, bedreiging en intimidatie. Dagelijks worden mensen in het land geconfronteerd met ellende, veroorzaakt door één groep. De maat is vol. De mensen in het land zijn er helemaal klaar mee. Men is het spuugzat. Ja, ja we hebben het hier natuurlijk over ( je hoeft helaas maar 1 keer te raden) het “Marokkanenprobleem”.

Geert Wilders heeft het Marokkanendebat aangevraagd dat op 27 februari plaats gaat vinden, dankzij de steun van de VVD, de SGP en 50+.
Het lijkt weer de hoogste tijd om wat limonade en knabbelnootjes op tafel te toveren en te gaan genieten van een middag boordevol oneliners en een hoog gehalte aan monoculturalisme.

Van de PVV weten we dat zij niet verder komen dan het 'framen' van problemen, die de Marokkaanse cultuur en de Islam volgens Wilders met zich mee brengen. Daarmee laadt de PVV al een tijdje de verdenking op zich dat het creëren van angst het enige doel van die partij is. Wilders cirkelt dan ook al even  rond met zijn gecreëerde ballon die in stand wordt gehouden in de Tweede Kamer. Blijkbaar lukt het niet om deze ballon door te prikken. Wellicht kunnen we een kleuter inhuren die dit wel kan.

Hoe kan het dat Wilders democratisch gekozen is en er geen enkele 
democratie binnen zijn partij bestaat? Een leider kan pas een leider zijn bij de gratie van zijn volgers!
Het staat mij nog goed bij dat Hero Brinkman niet zo lang geleden publiekelijk aandrong op meer democratie binnen zijn partij. Met heel weinig resultaat, waardoor Wilders moest gedogen dat Brinkman zich afscheidde van een partij die volgens Brinkman door buitenlandse investeerders is gekaapt. Wat is hier nu de werkelijke bedreiging?

Wilders lijkt door zijn beweging zijn volgers ondergeschikt te maken aan democratie. Wilders wil niet het schoothondje zijn van Europa, maar is wel afhankelijk van donaties uit Israel en VS. Islamfobie is dan ook een industrie geworden waar je lucratieve lezingen over kunt houden. Wilders lijkt de oplossing voor Nederland, maar heeft tot nu toe alleen maar als een Wilderiaan de media weten te bereiken. Met loze kreten komt hij vele huiskamers binnen en geven we hem alle eer terwijl hij misbruik maakt van zijn positie, maar dat laten zijn volgers toe. ‘Nederland wordt slimmer’ komt hier helaas niet tot zijn recht.

Toch lijken de VVD, de SGP en de partij 50+ de ballonverkoper zijn patentrecht toe te kennen op het “ Marokkanenprobleem”. Waarom?
Genieten zij soms van tweedeling in de maatschappij? Zien zij dan niet dat dankzij Wilders onze samenleving op alle fronten sociaal gestratificeerd is en dat sinds de PVV wederzijdse begrip ver te zoeken is? Is racistische bejegening richting bevolkingsgroepen oké zolang er geen economische belangen op het spel staan?

Het lijkt me in ieder geval duidelijk dat deze partijen iets in Wilders gevonden hebben. Ik hoop alleen niet dat ze de verdeel- en heersstrategie van Machiavelli als partijstrategie geadopteerd hebben en dat bevolkingsgroepen nu tegen elkaar uit gespeeld worden voor politiek gewin.
Hoe dan ook de show must go on.

Nu dat er toch gekozen is om populisme een podium te geven, wil ik aan alle politieke partijen de dringende oproep doen om op 27 februari het onderwerp beschaving te brengen tot het niveau waar het hoort te zijn. Allereerst hoop ik ten zeerst dat alle democratische partijen aan het begin van het debat zullen uitspreken dat Marokkaanse Nederlanders een onlosmakelijk onderdeel vormen van onze samenleving zijn.
Misschien is het ook wel fijn om het debat af te sluiten met een dankwoord aan de Marokkanen die mee hebben geholpen aan de wederopbouw van Nederland dan wordt het namelijk echt een Marokkanendebat waar ik graag een kopje nana thee op drink.

Iman Akel is raadslid namens de PvdA in de gemeenteraad van Amsterdam. 

Meer artikelen over het Marokkanenprobleem vindt u hier

Volg Republiek Allochtonië op twitter of like ons op facebook. Republiek Allochtonië (voorheen Allochtonenweblog) bestaat 7 jaar. Waardeert u ons werk? U kunt het laten blijken door ons te steunen.


 


Meer over geert wilders, iman akel, marokkanendebat, marokkanenprobleem, pvda, pvv.

Delen:

Reacties


Abdel - 28/02/2013 20:23

Dank je Shabnam,

Het is moeilijk. Ik heb een dochter van twee en een half. Ik zei altijd dat zij de eerste vrouwlijke allochtone minister president van nederland zou worden. Gaat nooit gebeuren. Ik merk dat mijn vrienden van allerlei afkomsten zijn: ik heb twee beste vrienden, een surinamer en een molukker. En een goede antilliaanse vriendin. Nederlanders ken ik niet en ik kom er ook niet. Ik ben er niet welkom en ben in de eerste plaats een marokkaan. Moet de hele tijd over marokkanendingenpraten. Ik wil dat niet! Ik doe dat op mijn werk, op straat omdat ik niet anders kan. In mijn privé wil ik dat niet meer. er is een tweedeling.... wij en zij... Helaas.

Shabnam Theunissen - 28/02/2013 10:39

@Abdel. Wat je zegt raakt me, omdat het uit je hart komt. Laten we elkaar zien als mensen en niet als vertegenwoordigers van een bepaalde groep! Iedereen is onschuldig tot het tegendeel bewezen is, dat is mijn motto. Ik ben Nederlandse, academisch afgestudeerd in 1977 en kort daarna moslima geworden. Ik heb daar nooit spijt van gehad. De islam heeft mij meer geleerd over de mens dan mijn studie psychologie. Laten we elkaar niets anders noemen dan medemens, want dat zijn we. Dit zegt een moeder en oma met een "multicultureel" nageslacht.

Abdel - 23/02/2013 19:35

Ik heb echt verdriet van dit aanstaande marokkanendebat. En meeste mensen die ik ken ook... Met het lood in de schoenen gaan we weer naar het werk....weer de hele dag uitleggen, verantwoorden.... Snapt nou helemaal niemand hoe vernederend dat is? Ik heb een gewone baan, geen strafblad. Mijn vrouw ook niet. Mijn familie niet... En wat haat dit debat toevoegen? Wil echt 60 procent van de nederlanders mij weg hebben? Haten jullie mij echt? Ik heb net een zoon gekregen... Wat voor toekomst heeft hij? Denkt iedereen weer: een kutmarokkaan erbij? Is het tijd om weg te gaan? Waarheen... Ik spreek geen arabisch en tamazight meer... Is het zo erg dat ik moslim ben?