Debat in Argan: de laatste fatwa

In opinie op 13-09-2011 | 07:35

Met Tofik Dibi en jongerenimam Yassin Elforkani
Argan, Overtoom 141, Amsterdam
Datum: 16 september 2011
Tijdstip: 19:30u t/m 21:30

Aan de vooravond van de herdenking van de aanslagen van 11 september 2001, deed GroenLinks Tweede kamerlid Tofik Dibi samen met collega Tweede kamerlid Ahmed Marcouch (PvdA), theoloog Mohamed Ajouaou en voormalig GroenLinks Tweede kamerlid Naima Azough, een oproep tot een laatste fatwa. In deze internationale oproep verzoekt hij de moslims om zich niet te laten dicteren door een uitgevaardigde decreet, maar om het heft in eigen handen te nemen en te handelen naar eigen inzicht.

Tofik Dibi en medeondertekenaars betogen dat het uitvaardigen van fatwa`s de moslims meer kwaad dan goed doet. Deze redenering is onder andere gebaseerd op het door Ayatollah Khomeini uitgevaardigde doodvonnis van Salman Rushdie en andere fatwa’s die in hun ogen een destructieve uitwerking hadden op de Islamitische wereld, voornamelijk op de vrouwelijke bevolking. Ook de democratische ontwikkelingen in de Arabische wereld zouden niet gebaat zijn bij politieke fatwa’s.

De ‘final fatwa’ van Dibi werpt ook andere vragen op. Zoals de vraag in hoeverre het wenselijk is om je als een politicus te bemoeien met de religieuze belevenis van burgers. En de vraag in welke mate de fatwa`s überhaupt een belemmering vormen voor de individuele vrijheden van moslims.

Naar aanleiding van deze oproep organiseert stichting Argan een debat tussen Tofik Dibi en jongerenimam Yassin Elforkani. In dit debat zal worden ingegaan op de waarde van de oproep tot een laatste fatwa en zullen bovenstaande en andere vragen worden beantwoord.

Datum: 16 september 2011
Tijdstip: 19:30u t/m 21:30
Info: Info@argan.nl

Zie ook: Final fatwa: beleef de islam individueel en in vrijheid


Meer over argan, bijeenkomst, debat, final fatwa, islam, tofik dibi, yassin el forkani.

Delen: