De verkeerde lijstjes. Nederland en mensenrechten

In opinie door Fenna Ulichki op 24-05-2013 | 14:40

Tekst: Fenna Ulichki

Als ik denk aan Amnesty International, denk ik aan de mensenrechtenschendingen in Syrië, briefkaartjes aan kunstenaars en activisten zoals Ai Weiwei en de anti-homowet in Rusland. Waar ik niet aan denk is Nederland. En toch worden we genoemd en niet vanwege onze tolerante maatschappelijke klimaat. Nee, Nederland moet zich schamen, aldus mensenrechtenorganisatie Amnesty.

Om je dood te schamen. Je land terug te zien op de verkeerde lijstjes. Human Right Watch adviseerde Nederland, eerder dit jaar, geen mensen uit te zetten naar Somalie. Ook niet naar Mogadishu. Het is er niet veilig. Het Europese Hof voor de Rechten van de Mens moest er aan te pas komen om Nederland tegen te houden. Niet voor het eerst. 

Nu is er kritiek van Amnesty International. En niet zo een beetje ook. Nederland moet zich schamen.

Wegvluchten voor ellende om in Nederland gevangen te worden gezet in een detentiecentrum. Strafbaar stellen van mensen simpelweg omdat ze ongedocumenteerd zijn. Hulp wordt niet strafbaar, zegt het kabinet. Nee, vertel dat aan een slachtoffer van verkrachting die niet beschikt over een verblijfsvergunning.

Hulp wordt niet strafbaar, zegt het kabinet. Alsof het een cadeautje is. Om je dood te schamen.

Fenna Ulichki is gemeenteraadslid van GroenLinks Amsterdam. Dit stuk verscheen eerder op het blog van Fenna.

Meer van of over Fenna op Republiek Allochtonië hier

Volg Republiek Allochtonië op twitter of like ons op facebook. Republiek Allochtonië (voorheen Allochtonenweblog) bestaat 7 jaar. Waardeert u ons werk? U kunt het laten blijken door ons te steunen.

 


Meer over asielzoekers, fenna ulichki, mensenrechten, ongedocumenteerden.

Delen: