De moslimkrant en andere islamitische media

In opinie op 10-11-2013 | 11:21

Deze maand is de Moslimkrant online gegaan. De krant is een initiatief van het voormalige Rotterdamse gemeenteraadslid Brahim Bourzik van GroenLinks. De moslimkrant schrijft op haar site dat ze een progressief en onafhankelijk nieuwsmedium wil zijn. "Wij willen een platform creëren voor moslims en andersdenkenden die met elkaar het intellectuele debat willen en durven aangaan. Wij streven naar het bevorderen van maatschappelijke en politieke bewustwording onder de moslims in de Nederlandse samenleving."
De krant heeft onder andere de Rotterdamse oud-wethouder Marianne van den Anker (Leefbaar Rotterdam) aangetrokken als columnist.

De moslimkrant is niet het eerste initiatief. 

Een paar andere islamitische nieuwssites (bij lange na niet volledig):

Wijblijvenhier,  redactie met verschillende etnische achtergronden en interesses probeert een reëel beeld te schetsen van wat er leeft bij de moslims binnen de Nederlandse samenleving. Dat doen ze met scherpe analyses, interessante visies, humoristische anekdotes en nog veel meer.

Nieuwemoskee, "een islamitisch platform voor hedendaagse denkers met kritische visies op maatschappelijke en religieuze vraagstukken die op andere plaatsen niet of nauwelijks zichtbaar zijn." 

Moslimvandaag, een uitgave van Moslim Media. Begonnen als de MoslimVandaag krant gedrukt. Vanaf 5 april 2013 volledig overgegaan op digitaal. Doel is elke twee weken de MoslimVandaag Exclusief, een digitaal magazine, boordevol opiniestukken, interviews en onderzoeken door prominente schrijvers en wetenschappers uit te geven.

De stem van de Ummah, het digitale opiniemagazine van de stichting The Muslim Voice International, hier het exemplaar uit oktober 2013

Waarom Islam stelt zich tot doel het Nederlandstalige niet-moslim publiek te informeren over, en uit te nodigen naar, de islam. Vooral artikelen over levenbeschouwelijke zaken, soms ook nieuwsberichten.

Dewarereligie.nl, salafistische site met nationaal en internationaal nieuws

Groenemoslims.nl site van de stichting Groene Moslims, een organisatie die moslims vanuit een religieuze visie op duurzame ontwikkeling wil betrekken bij oplossingen voor het klimaatprobleem en het armoedeprobleem.

Closer, het weblog van antropoloog Martijn de Koning, volgt ontwikkelingen in islamitisch Nederland op de voet.

Nieuwwij.nl is een site met veel aandacht voor levenbeschouwing en religie, waaronder islam,

En dan natuurlijk de fora die niet specifiek 'islamitisch' zijn, maar wel geregeld over islam gaan: maroc.nl, marokko.nl, maghreb.nl, bladna.nl, yasmina.marokko.nlamazightimes.com, altahrir.wordpress.com,  lokum.nl, turksnieuws.nl, turksenederlander.nl, hababam.nl, demet.nu.nl,  zamanvandaag.com waterkant.net, wereldjournalisten.nl. Ook geregeld nieuws over de islam op Frontaalnaakt, krapuul,  de website van Carel Brendel en uiteraard deze site republiekallochtonie.nl.

Overigens: de zoekfunctie op de site leert dat GeenStijl bijna dagelijks over islammoslims, of haatbaarden in Nederland schrijft. Het is een gemiddelde dat maar weinig 'islamitische sites' halen. Daarmee behoort GeenStijl tot één van de belangrijkste sites in Nederland die over de islam schrijven.

Aanvullingen zijn van harte welkom.

Meer over media op dt blog hier

Volg Republiek Allochtonië op twitter of like ons op facebook. Republiek Allochtonië (voorheen Allochtonenweblog) bestaat 7 jaar. Waardeert u ons vrijwilligerswerk? U kunt het laten blijken door ons te steunen.

 Meer over fora, islam, islamitische media, media, moslimkrant, sites.

Delen:

Reacties


trees - 10/11/2013 19:29

Hoeveel soepsidie kost deze "krant" de Nederlandse cq Rotterdamse belastingbetaler dan weer ?? Dat mogen we zeker weer niet weten.

Reconquista - 10/11/2013 15:44

Sinds we religie achter ons hebben gelaten ontmoeten we welvaart, democratie, vrede en vooruitgang. Waarom dit op het spel zetten door theocratische tijden te laten herleven ?? Hebben we dan niets geleerd van de middeleeuwen. Het wetenschappelijke en aantoonbare naast je neerleggen en je verliezen in sprookjes en denkbeeldige vriendjes. Hoe dom kan je zijn ?