De Gesluierde Monologen zijn weer terug

In opinie op 14-02-2014 | 16:18

Het theaterstuk de Gesluierde Monologen wordt tot eind april weer opgevoerd in Nederland door Oya Capelle, Nazmiye Oral, Meral Polat. Tekst en regie zijn in handen van Adelheid Roosen.

De eerste voorstelling van Gesluierde Monologen was op 11 december 2003 in De Brakke Grond, Amsterdam. Sindsdien is er in vier talen gespeeld in respectievelijk Berlijn, Ankara, New York, Yale, Boston en Avignon. Readings van het stuk werden gehouden in Caïro en Amman. In januari 2013 was de voorstelling terug in Amsterdam met een speciale jubileumeditie.

De in Nederland wonende vrouw met moslim achtergrond staat, gewild of ongewild, veel in de belangstelling. Maar wat weten we nou wérkelijk van haar?
Dat is wat Adelheid Roosen zich afvroeg. Wanneer verdiepen we ons in hun verhalen, hun rituelen, hun schoonheid en hun pijn? Om een heldere zachte blik op de ander te werpen, ging Adelheid in Nederland op pad en interviewde vele vrouwen. Allen in een moslimland geboren, maar inmiddels wonend in Nederland.

Het resultaat van deze interviews is verwerkt in twaalf indringende en intieme monologen. De monologen worden vertolkt door vrouwen afkomstig uit een moslimcultuur. Zij worden muzikaal begeleid door een Turkse saz-speelster.

De speellijst kunt u hier zien. Hieronder de trailer. Meer info hier
 

 

Volg Republiek Allochtonië op twitter of like ons op facebook.  Waardeert u ons vrijwilligerswerk? U kunt het laten blijken door ons te steunen


 

 

 


Meer over adelheid roosen, emancipatie, gesluierde monologen, islam, moslims, vrouwenemancipatie.

Delen: