Conceptbesluit ritueel slachten lijkt vlees noch vis

In opinie op 06-10-2012 | 09:49

Een nieuw conflict dreigt tussen demissionair staatssecretaris Henk Bleker en joodse en islamitische organisaties over de rituele slacht. In een conceptbesluit - waar NRC Handelsblad de hand op wist te leggen - lijkt Bleker op een aantal cruciale punten te willen afwijken van het 'Convenant onbedwelmd slachten volgens religieuze riten', dat in juni werd afgesloten.

In het convenant tekenden het ministerie, de slachterijen en islamitische en joodse organisaties voor voortzetting van de mogelijkheid om onverdoofd te slachten zoals de religies voorschrijven, maar dan wel met zichtbare verbetering voor het dierenwelzijn. Bedwelming zou bijvoorbeeld alsnog verplicht zijn als het dier 40 seconden na de halssnede niet buiten bewustzijn is.

Met het voorstel in het conceptbesluit om de bevoegdheden van ambtenaren die gaan toezien op de slacht niet langer tot logistieke zaken te beperken, vrezen joodse organisaties volgens het NRC dat er vanuit het ministerie bemoeienis komt met zaken die de religie direct raken. Daarbij valt te denken aan de wijze van snijden en de plaats op het lichaam waar dat gebeurt. Dat zou ertoe kunnen leiden dat vlees niet meer koosjer is. De maatregel maakt daarmee ritueel slachten ‘de facto' alsnog onmogelijk.

Bleker stuurde pas vorige week vrijdag zijn conceptbesluit naar de slachterijen en de organisaties, die tot afgelopen dinsdag de tijd kregen om te reageren. Zowel islamitische als joodse organisaties hebben aangegeven meer tijd nodig te hebben om er inhoudelijk op in te gaan. Die extra tijd krijgen ze, maar de staatssecretaris laat het volgens het NRC in het midden of hij aan hun bezwaren tegemoet zal komen. Door te blijven schipperen tussen godsdienstvrijheid en dierenrechten lijkt Bleker zich opnieuw te snijden aan dit gevoelige dossier.

Bron: NRC

Meer over ritueel slachten: hier

Volg Republiek Allochtonië op twitter of like ons op facebook. Bezoekt u dit blog geregeld? Waardeert u ons werk? U kunt het laten blijken door ons te steunen.

 

 


Meer over dierenwelzijn, godsdienstvrijheid, henk bleker, islamitische organisaties, joodse organisaties, ritueel slachten.

Delen: