Collectief tegen Islamofobie en Discriminatie doet ook aangifte tegen Ebru Umar

In opinie op 29-06-2016 | 16:17

Nadat gisteren activist Frank van der Linde aangifte heeft gedaan tegen columniste Ebru Umar, is vandaag het Collectief tegen Islamofobie en discriminatie naar de rechter gestapt.

Aanleiding voor de aangifte tegen Umar zijn drie tweets die ze plaatste:

 

 

Ebru Umar plaatste de tweets toen haar telefoon  was gestolen toen zij aan het verhuizen was. In haar column in de gratis krant Metro schreef ze vanochtend dat 'Mocro's over het algemeen als volk bekend staan om crimineel gedrag'.

Gisteren deed activist Frank van der Linde al aangifte. Tegenover het AD verklaarde hij dat hij begrijpt dat ze woedend is als haar telefoon wordt gejat, "maar dat mag niet doorslaan in gegeneraliseerde woede naar een groep mensen, in dit geval Nederlanders van Marokkaanse afkomst en of moslims.(..) Ik heb zelf met Turkse activisten in Istanbul gedemonstreerd voor de vrijheid van meningsuiting, dus daar sta ik voor. Maar er is wel een grens aan die vrijheid. Ze slaat ronduit racistische taal uit. Niet alleen op Twitter, maar ook met haar column in de Metro scheert ze alle Marokkanen over één kam. Waar is deze dame mee bezig? Ze slaat volledig door.''

Een woordvoerster van het Collectief tegen Islamofobie en Discriminatie: " We kregen bij ons meldpunt twee meldingen over deze tweets binnen. We twijfelden even, omdat we vinden dat er een ruime vrijheid van meningsuiting moet zijn, maar dit leek ons een duidelijk geval van haatzaaien. Het heeft volgens ons ook niets met persvrijheid te maken. Ebru zegt het als burger."

Dat hierdoor extra aandacht voor de tweets komt, neemt het Collectief tegen Islamofobie en Discriminatie op de koop toe. "We maken ons zorgen over de verharding van het debat, over polarisatie in de samenleving, over het ongenuanceerd wegzetten van bevolkingsgroepen. Bovendien voeren we zelf een campagne niet accepteren, maar melden, Wanneer we anderen oproepen actie te nemen tegen haatzaaien, moeten we het zelf ook doen." Het OM heeft inmiddels laten weten een onderzoek te starten.

 

Wilt u dat Republiek Allochtonië blijft bestaan. Waardeert u ons vrijwilligerswerk? U kunt het laten blijken door ons te steunen. Volg Republiek Allochtonië op twitter of like ons op facebook. .

 

 

 


Meer over aangifte, collectief tegen islamofobie en discriminatie, ebru umar.

Delen:

Reacties


De Graeve Freddy - 30/06/2016 12:26

In wezen heeft het Collectief tegen Islamofobie en Discriminatie gelijk, maar…
Door het stelen van haar telefoon, is ze hoogstwaarschijnlijk een hoop informatie kwijt.
Op zulke momenten zegt m,en dingen, die men in werkelijkheid niet meent.
Hoe dikwijls zegt men soms niet: “ik vermoord je als…” zonder dat men zelfs maar een gedachte zou hebben dat ooit uit te voeren.
Langs de andere kant, mag men ook niet vergeten wat ze in Turkije heeft meegemaakt…
In de tekst vond ik de uitspraak: “Het heeft volgens ons ook niets met persvrijheid te maken. Ebru zegt het als burger.” Ik vind dit een rare redenering…mag de pers dan zaken zeggen of schrijven die een burger niet mag? Zijn persmensen dan geen burgers?