CMO: er komt één halal keurmerk

In opinie op 26-08-2013 | 09:02

Nederland krijgt 1 landelijk halal-keurmerk. Het Contactorgaan Moslims en Overheid (CMO), dat wordt gesteund door 380 moskeeën, gaat dit halal-keurmerk in het leven roepen.

Het keurmerk moet een einde maken aan grote onduidelijkheid in Nederland over de waarde van halal-stempels. Dergelijke stempels moeten garanderen dat de Islamitische spijswetten in acht zijn genomen. Dit betekent onder meer vlees van dieren die door een belijdende moslim zijn geslacht. Het dier mag niet dood zijn geweest vóór de slacht. Dat schrijft het CMO op haar website.

Volgens het CMO is er nu een wildgroei aan bureaus, die er allemaal hun eigen halal-principes op nahouden. Er zijn bureaus die halal-certificaten aan bedrijven verkopen zonder dat ze het slachtproces blijven controleren.

Lees verder op de website van het CMO.

In mei werd er een Meldpunt Halalmisbruik opgezet door de Halalpolitie.

Volg Republiek Allochtonië op twitter of like ons op facebook. Republiek Allochtonië (voorheen Allochtonenweblog) bestaat 7 jaar. Waardeert u ons werk? U kunt het laten blijken door ons te steunen.

 Meer over cmo, halal, keurmerk.

Delen:

Reacties


Shabnam Theunissen - 09/09/2013 14:28

Allemaal hartstikke mooi, maar wat ik mis is naast het 'halal' keurmerk een 'beter leven' keurmerk. Ik begrijp niet hoe je vlees halal kan noemen van een dier dat alleen maar geleden heeft vóór de slacht, zoals plofkippen en mestkalveren. Hoe kan men dieronvriendelijk vlees halal noemen, hoe devoot geslacht dan ook?
Ik ben moslim maar denk er nu over vergetariër te worden of alleen scharrelvlees te kopen. Ik mis het diervriendelijke vlees bij de halal-slagerij en hoor moslims daar nooit over.