Blijf van mijn nationaliteit af

In opinie op 30-11-2013 | 15:05

Tekst: Xaviera Ringeling

Officieel ben ik een allochtoon. Mijn ouders zijn beide op Aruba geboren en hoewel dat land binnen het Koninkrijk der Nederlanden ligt, maakt hun geboorte in het tropische mij een allochtoon. Ook het feit dat mijn beide ouders de Nederlandse nationaliteit hebben on-allochtoont mij niet. Dat ik zelf geboren en getogen ben in Utrecht ook niet. Maar dat ik officieel allochtoon ben is niet genoeg voor de VVD, die wil graag dat ik dat aantoon…of ik dat nou wil of niet.

De Caribenpas, wordt de onzalige en licht beangstigende eerste stap op weg naar tweederangs burgerschap genoemd. VVD’er André Bosman roept op tot deze maatregel: een speciaal paspoort voor die andere Nederlanders. Een herkenbaar onderscheid voor de andere leden van het Koninkrijk der Nederlanden.

Willekeurig much?

Of ik er in de onrechtmatige fantasie van de VVD eentje krijg, weet ik niet zeker. Ik weet dat ik allochtoon ben (vertelt men mij) en van het Arubaanse soort. Ik heb een aantal jaar op Aruba gewoond en zoals gezegd komen mijn ouders er vandaan. Moet ik mijn huidige paspoort dan inleveren?

Of als ik nou wel op Aruba was geboren, maar op mijn tweede naar Nederland was gekomen? Ben ik dan Nederlands genoeg om een Nederlands paspoort te verdienen? En als mijn vader nou hier was geboren, zijn ouders in Suriname en mijn moeder en ik beide op Aruba? Mag ik dán mijn paspoort houden? Welke arbitraire regel denkt de VVD toe te kunnen gaan passen?

Dubbele nationaliteit

Het is jammer dat de VVD – een partij waar toch ook mensen moeten zitten die gewoon logisch kunnen nadenken – iets opwerpt waarvan ze zelf ook best weten dat het totaal niet haalbaar is. Totaal niet. En dat in een periode in de tijd waarin er over dubbele nationaliteiten van alles te doen is. Laat het aan Bosman en zijn collega’s over om ongevraagd een extra nationaliteit te creëren voor mensen die het niet hebben en niet willen.

Fantasie

Het is jammer dat de VVD zoiets opwerpt, terwijl ze (en misschien omdát ze) weten dat ze dit niet door de Tweede kamer krijgen, niet langs de Eerste kamer krijgen, niet langs de Raad van State krijgen en niet langs het Europese hof krijgen. Een kwalijke electorale pukkel die met gemak kan worden leeg gedrukt.

Rechten

Maar toch ook een beetje eng. Want wat als ze het wel voor elkaar krijgen, vraagt een stemmetje in mijn hoofd mij dan. Wat als ze in deze rare politieke tijden – waarin een partij als de PVV keer op keer de grootste is in de peilingen – het voor elkaar krijgen om twee sets Nederlanders te creëren? Wat volgt er dan? Welke rechten hebben die mensen met dat ándere Nederlandse paspoort?

Kom maar

Ik weet niet of ik mijn paspoort ook in zou moeten leveren als de VVD het voor elkaar bokst. Ik weet wel dat ze mijn Nederlandse paspoort – het énige Nederlandse paspoort binnen het Nederlandse Koninkrijk – uit mijn cold dead hands zullen moeten pulken. I’d like to see ‘m try.

Xaviera Ringeling weet alles van internet, is columnist, spreker en veel meer. Dit stuk verscheen eerder op het nieuwe blog Verdwenen Gelijkheid en is in overleg ook op Republiek Allochtonië geplaatst.

 

 

Volg Republiek Allochtonië op twitter of like ons op facebook.  

 

Waardeert u ons vrijwilligerswerk? U kunt het laten blijken door ons te steunen.Meer over allochtoon, antillen, nationaliteit, vvd, xaviera ringeling.

Delen:

Reacties


Hippo - 30/11/2013 17:16

Drie paspoorten hier, geboren in een westers buitenland en (daar) geadopteerd door NL-ers, sinds mijn 4e hier. Volgens het ene systeem ben ik NL, volgens het andere een westerse allochtoon, volgens weer een ander een allochtone NL-er. Wie het weet mag het zeggen, maar zodra men regels maakt om 'bevolkingsgroepen' te onderscheiden, weet je dat je aan de goeie kant van de streep staat zolang je braaf bent, en direct aan de andere kant van het prikkeldraad zodra je lastig bent, crimineel of kritisch.