Bijna de helft van de Marokkaanse jongeren in Amsterdam is werkloos

In opinie door Ewoud Butter op 20-08-2014 | 12:04

48% van de Marokkaans-Nederlandse jongeren in Amsterdam was aan het begin van dit jaar werkloos. Dat was op dat moment ruim drie keer zo hoog als onder autochtone Amsterdamse jongeren, waarvan 14% werkloos was.

Ook onder andere niet-westerse groepen jongeren is de werkloosheid hoog: van de Surinaamse/ Antilliaanse Amsterdamse jongeren is 38% werkloos, gevolgd door Turkse jongeren (33%) en jongeren van overige niet-westerse herkomst (31%).

Dat blijkt uit een factsheet die is opgesteld door de gemeente Amsterdam.

Volgens de factsheet is de (hoge) werkloosheid onder niet-westerse jongeren gestabiliseerd en is de werkloosheid onder autochtone jongeren toegnoemen van 8% tot 14%.

Het grote verschil in werkloosheid tussen jongeren van autochtone herkomst en jongeren van niet-westerse herkomst kan volgens de opstellers van de factsheet maar gedeeltelijk verklaard worden door het opleidingsniveau van de jongeren. Want ook hoogopgeleide Amsterdammers van niet-westerse herkomst zijn nog steeds veel vaker werkloos (19%) dan jongere autochtone Amsterdammers (8%).

De factsheet is ter kennsname aangeboden aan de Amsterdamse raadscommissies Werk en Economie en Jeugd en Cultuur (en Integratie). In het Amsterdamse collegeakkoord werd nog gesproken van een werkloosheid die onder sommige groepen 40% zou zijn. Dit ligt wat betreft Marokkaanse jongeren dus 8% hoger. 


Ewoud Butter 

Lees ook:
Diversiteit en aanpak discriminatie in de collegeakkoorden van de grote steden


Volg Republiek Allochtonië op twitter of like ons op facebook. Republiek Allochtonië (voorheen Allochtonenweblog) bestaat 7 jaar. Waardeert u ons vrijwilligerswerk? U kunt het laten blijken door ons te steunen.

 


Meer over amsterdam, ewoud butter, jongeren, marokkanen, werkloosheid.

Delen: