Bezoek van Le Pen aan Wilders is win-winsituatie voor beide partijen

In opinie door Jan Jaap de Ruijter op 13-11-2013 | 08:46

Tekst: Jan Jaap de Ruiter

Het bezoek van Front National voorvrouw Marine le Pen aan Geert Wilders vandaag in Den Haag zal de PVV geen schade doen. Integendeel, het is een win-winsituatie voor de PVV en het Front National.

>Het bezoek past geheel en al in de door PVV-Kamerlid en partijideoloog Martin Bosma in zijn boek De schijn-élite van de valse munters (2010) uitgezette ideologie, in het bijzonder in het citaat dat hij erin heeft opgenomen van zijn partijleider Wilders: "Dit is precies waarvoor we hier zitten. Al houden we één zetel over, dit is nu eenmaal onze taak." Het bijna fatalistische dat uit dit citaat spreekt is de drijfveer van de PVV en verklaart de voor de buitenwacht vaak zo bizarre bokkensprongen. Alles is toegestaan om dat doel te bereiken: een Nederlandse islamloze samenleving zonder euro en zonder Europa. Of zoals Wilders het indertijd verwoordde (eveneens opgetekend in het boek van Bosma): "Misschien heeft u gehoord dat de Groep Wilders een one-issuebeweging is, een club met maar één programmapunt. Dat klopt. Ons issue is vrijheid." En in Wilders' ogen is die vrijheid vooral een negatieve, of, zoals in Bosma's woorden: "We gaan ons uitspreken tegen de islam. Tegen het multiculturele project. Voor een immigratiestop uit moslimlanden". Ongeacht de prijs. Ongeacht of de PVV ten onder gaat.

Geen regeringsmacht, wel invloed
Juist vanwege haar missionaire en bijna fatalistische karakter, is de partij, die beter een beweging kan worden genoemd, niet geïnteresseerd in directe macht, dat levert maar gedoe op. Ze probeert vanuit een comfortabele oppositionele positie de publieke opinie te beïnvloeden en dat lukt haar prima. Ze is constant de grootste of bijna de grootste in de peilingen en rapporten over toenemend racisme in Nederland worden niet of nauwelijks opgepikt. De PVV heeft geen behoefte aan regeringsdeelname. Zij voedt het volk stilletjes en minder stilletjes met xenofobie en haat en pakt elke mogelijkheid aan om haar doel te bereiken.

Het bezoek van Marine le Pen
Het bezoek van mevrouw le Pen is zo'n mogelijkheid. Natuurlijk weet ook Wilders wel dat rond het Front National op zijn minst een zweem van antisemitisme hangt en dat haar homostandpunt hemelsbreed verschilt van dat van de PVV. Maar het Front National is wel functioneel voor de PVV-missie tegen de islam.

De rationale is simpel. Samen met het Front National en andere populistische partijen probeert de PVV een bres te slaan in fort Europa. Overal in Europa staan partijen als de PVV op winst. Die kans moet je niet laten lopen. Onderschat de ontwrichtende werking van de populistische partijen in de individuele lidstaten en, in samenwerkingsvorm, in het Europese Parlement niet. Een vrees die ook geuit werd door VVD-prominent Frits Bolkestein in Pauw en Witteman van maandag 11 november.

En dat antisemitisme van het Front National dan? En haar homostandpunt? Stel dat de PVV-agenda wordt gerealiseerd en Europa aan diggelen valt. Dan heeft de PVV haar zin met die nieuwe Nederlandse islamloze natiestaat en heeft ze niets meer te maken met Marine le Pen en haar Front National. Die mogen dan op hun beurt het nieuwe onafhankelijke Frankrijk vorm geven zoals ze willen en daar heeft PVV-Nederland als herrezen eigen staat geen moer meer mee te maken. Dat is ook de reden dat Wilders zijn pro-joodse Amerikaanse financiers kan geruststellen. Het doel, een islamloos Nederland, heiligt de middelen, samenwerking met het antisemitische Front National.
Nee, de samenwerking met het Front National en vergelijkbare partijen is op deze manier een win-winsituatie voor alle betrokken partijen.

Het gif van de xenofobie
Maar het is geen win-winsituatie voor de landen in Europa. Zowel Front National als PVV staat garant voor het verspreiden van een uiterst kwalijke ideologie van xenofobie. En zit dat gif eenmaal in de genen van de Europeanen, dan is het er lastig uit te krijgen, zo leert ons onze al te gewelddadige geschiedenis.

De martelaarsmentaliteit die spreekt uit Wilders' citaat "Dit is precies waarvoor we hier zitten. Al houden we één zetel over, dit is nu eenmaal onze taak", maakt duidelijk dat we te maken hebben met niets ontziende en alles opofferende politici die het niets kan schelen dat ze welbewust de ene doos van Pandora na de andere openen. Het bezoek van Marine le Pen aan Den Haag is er het recentste en ongetwijfeld niet laatste voorbeeld van. 

www.janjaapderuiter.eu. Dit verslag verscheen gisteren ook in Trouw en op Kifkif en is in overleg met de auteur op Republiek Allochtonië geplaatst. Meer van Jan Jaap de Ruiter op dit blog hier

 

Volg Republiek Allochtonië op twitter of like ons op facebook.  

Waardeert u ons werk? U kunt het laten blijken door ons te steunen.Meer over europa, front national, jan jaap de ruiter, le pen, pvv.

Delen: