Avondvierdaagse

In opinie door Dilan Yesilgöz op 11-06-2012 | 08:20

Tekst: Dilan Yesilgöz

Amersfoort, juni 1988. Ik word over één week 11 (18 juni, op de dag dat Nederland wint van Ierland om uit eindelijk Europees Kampioen te worden)
Maar zover is het nog lang niet, ik moet me klaar maken voor de laatste avond van de avondvierdaagse. De laatste avond is altijd mijn lievelingsavond. Langs de weg staan honderden, misschien wel duizenden mensen, ons toe te juichen. En het aller leukste ritueel; we krijgen snoep en bloemen uitgedeeld!
In het eerste uur op school barst de discussie al hevig los. Wie zal dit jaar de meeste snoep krijgen? Zal het weer Sandy Smit zijn? Haar hele familie woont in Amersfoort, om de paar meter staat er wel een opa, oma, tante of oom van haar te wachten met snoepgoed.

Sandy kon vorig aan het einde van de route nog amper lopen van alle snoep die ze moest dragen. Ook de andere klasgenootjes hebben hun familieleden opgetrommeld om langs de weg te staan. Het wordt een spannende strijd.

Eigenlijk ben ik stiekem een beetje jaloers op mijn klasgenoten. Voor mij geen ooms en tantes langs de weg. Ik ben vier jaar geleden met mijn ouders en zusje naar Nederland toe gevlucht. Familie, speelgoed; een heel leven achterlatend. Wij zijn hier op elkaar aangewezen, zonder enig netwerk. Geen enthousiaste fanclub voor mij langs de weg.

Maar ik hoef me niet ongerust te maken. Ik heb een gouden troef in handen. Iets wat niemand anders heeft. Ik heb een moeder die dit allemaal haarfijn aanvoelt en ervoor zal zorgen dat haar dochter geen oma, opa, tante of oom tekort komt. Mijn moeder is ze gewoon allemaal! Mijn moeder staat op elke straathoek, ja elke, met een enorme tas. En elke keer als ik langs loop met mijn klas, haalt ze uit deze enorme tas kettingen van snoep, versierde paraplu’s, hoedjes met spek, tuigt me op als een kerstboom en rent vooruit naar de volgende hoek. Einde van de route ben ik behangen met zoetigheid. Misschien win ik zelfs wel van Sandy Smit…
It takes a village or 1 great mum!

Dilan Yesilgöz is redactrice van Republiek Allochtonië. Meer artikelen van Dilan op Republiek Allochtonië hier

foto: flickr


Meer over avondvierdaagse, dilan yesilgöz, moeder, snoep.

Delen: