Asschers symboolpolitiek

In opinie door Ewoud Butter op 21-02-2013 | 12:42

Tekst: Ewoud Butter

Asscher heeft een lastige en zware portefeuille met veel en pittige problemen. Laat hij zijn talenten besteden aan het oplossen van die problemen en niet aan symbolische voorstellen als een ridicuul participatiecontract.

Eerder deze maand sloot het kabinet Rutte -Asscher een woonakkoord. Dit akkoord werd gesloten met D66 en de conservatieve christenbroeders van de ChristenUnie en de SGP. 

Die twee laatste partijen, goed voor zo’n half miljoen stemmers, zijn tegen het homohuwelijk. Net als een deel van de CDA-achterban trouwens.
De SGP is ook tegen de ‘homoseksuele praktijk’ (lees: seks] want die is ‘tegennatuurlijk’ en ‘zondig,’ ook is de SGP tegenstander van vrouwen in politieke functies en wijst de partij publieke uitingen van niet-christelijke godsdiensten af.

Voor Rutte en Asscher waren deze opvattingen geen bezwaar om tot een akkoordje te komen. En waarom ook? De aanhangers van de SGP, de ChristenUnie kunnen moeilijk tot het progressieve deel der natie gerekend worden, maar ze zijn democratisch gekozen, hebben een rijke traditie in de Nederlandse politiek en vertegenwoordigen net zo goed Nederlanders als de progressieve en liberale partijen.

Progressief en tolerant Nederland

Het zou trouwens ook flauw zijn om homofobie en vrouwonvriendelijkheid alleen aan christenen toe te schrijven. Intolerantie is wijd verspreid.

Bezoek bijvoorbeeld eens een gemiddelde middelbare school waar ‘homo’ nog vaak een scheldwoord is of ga op een zondag naar een voetbalstadion en beluister de spreekkoren over joden, homo’s en moslims of de oerwoudgeluiden wanneer een donkere speler aan de bal is.

Het is allemaal weinig tolerant, maar ook heel Nederlands.

Ach, en als het om de positie van de vrouw gaat. Die is natuurlijk flink verbeterd, maar het blijft toch pijnlijk dat terwijl (streng) islamitische landen als Turkije en Pakistan al lang hun eerste vrouwelijke premier hebben gehad, partijen als VVD, PvdA, CDA, CU, PVV en uiteraard de SGP nog steeds op hun eerste vrouwelijke lijsttrekker wachten. Alleen het piepkleine GroenLinks heeft een rijke traditie als het om vrouwelijke lijsttrekkers gaat. Vooruit, D66 en de PvdD hebben ook een vrouwelijke leider (gehad) en de PvdA heeft al jaren haar emancipatieschaamlap: de traditionele excuus-Truus op nummer 2.
Huiselijk geweld komt nog op grote schaal voor, vrouwen zijn in Nederland nog steeds weinig te vinden in topfuncties en worden slechter beloond. Kortom, de vrouwenemancipatie is in Nederland nog lang niet voltooid.

En dan hebben we nog niet gehad over ons verleden als slavenhandelaars, kolonialen en uitvinders van de term apartheid. De meeste Nederlanders werden pas na de oorlog lid van het verzet en dan hebben we ook nog Zwarte Piet, geweld tegen joden en moslims, discriminatie die op grote schaal……

Ho, stop, straks krijg ik nog het verwijt dat ik lijd aan oikofobie, de ‘weg-met-ons mentaliteit’ of beland ik op een lijst van landverraders of moet ik dood. Lang leve de vrijheid van meningsuiting, maar niet te kritisch worden. Het is beter te vergeten.

Wij zijn namelijk vooral zo lekker progressief. Zeker in vergelijking met die achterlijke allochtonen, vooral de moslims dan.

Allochtonen en moslims

Natuurlijk, er zijn gelukkig ook ‘liberale moslims’ en er zijn zelfs een aantal moslims en ex-moslims die (bijna) net zo progressief zijn als wij. Dat zijn onze lieve knuffelallochtonen. Maar dat zijn er nog veel te weinig: een (groot) deel van de moslims heeft opvattingen over homoseksualiteit en man-vrouw verhoudingen die, ja dat kan, nog een tikkeltje conservatiever zijn dan die van onze christelijke broeders. Dat mag, vrijheid van meningsuiting, maar het wordt onwenselijk wanneer het leidt tot gedrag als uitsluiting, achterstelling, verstoting, achterlating, verminking en zelfs (huiselijk) geweld en eerwraak. 

En dat zijn reeele problemen (dat meen ik, voordat ik het verwijt krijg een probleemontkenner of een dhimmi te zijn).

Hoe kunnen we dat veranderen? Dat is best lastig. Die analfabete gastarbeiders hebben we destijds namelijk niet naar Nederland gehaald omdat ze zo ontzettend progressieve opvattingen hadden over het homohuwelijk.

Gelukkig heeft het kabinet de oplossing gevonden: een participatiecontract. Het doet erg denken aan het assimilatiecontract van Wilders, maar dan toch een stuk vriendelijker. Iedereen uit een ander land die in een Nederlandse gemeente komt wonen, moet zo’n contract tekenen. Dan worden immigranten zich volgens het kabinet beter bewust worden van de normen en waarden die gelden in het land waar zij wonen en werken. ‘Dat we hier anders aankijken tegen homoseksuelen, joden en vrouwen’, liet vice-premier Asscher weten. Yeah, heel anders! 

Hypocrisie

De minister begeeft zich op een glibberig pad. Hypocrisie en dubbele standaards liggen als snel op de loer.

"We moeten duidelijker maken wat dit land zo geweldig maakt: de vrijheid jezelf te zijn", aldus de minister die tegelijkertijd toch vooral lijkt te willen bereiken dat migranten net als wij worden.

In ons land is volgens de minister sprake van individuele vrijheid; onduidelijk blijft waarom hij migranten dan als een groep aanspreekt. 

‘We moeten de norm stellen’ stelde de minister stoer in de Volkskrant. Binnenkort zit hij weer om de tafel met de broeders van SGP om een nieuw akkoordje te sluiten. 

Symboolpolitiek

Asscher wil het contract zo dwingend mogelijk maken en zoekt uit wat juridisch mogelijk is. Deskundigen laten vandaag in de Volkskrant weten dat het participatiecontract juridisch onhaalbaar is.

Je kunt je daarnaast afvragen wat de meerwaarde is: gaan mensen door het ondertekenen van een contract anders denken? Nee dus, anders hadden we die participatiecontracten ook aan SGP'ers en voetbalsupporters kunnen voorleggen. En bovendien hebben we in Nederland gelukkig de vrijheid van meningsuiting, ook als het om onwelvallige meningen gaat.

En die normen waar Asscher het over heeft? Die hebben we in Nederland wettelijk vastgelegd, zodat mensen die deze wetten overtreden voor de rechter kunnen worden gesleept.  

Asscher heeft een lastige en zware portefeuille. Zijn Agenda Integratie bevat verschillende voorstellen om discriminatie, criminaliteit, huwelijksdwang en achterstanden in het onderwijs en op de arbeidsmarkt tegen te gaan. Laat Asscher, waarvan ik hoge verwachtingen heb, daar dan zijn energie in steken en niet in symbolische maatregelen. Asscher kan zo veel beter. 

Ewoud Butter is redacteur van Republiek Allochtonië. Hij heeft een eigen blog waarop dit stuk ook zal verschijnen. U kunt Ewoud volgen op twitter: @ewoudbutter

 


Volg Republiek Allochtonië op twitter of like ons op facebook. Republiek Allochtonië (voorheen Allochtonenweblog) bestaat 7 jaar. Waardeert u ons werk? U kunt het laten blijken door ons te steunen.


 


Meer over asscher, ewoud butter, integratiebeleid, lodewijk asscher, participatiecontract, rutte 2.

Delen:

Reacties


Abdel - 01/03/2013 20:57

Hoi Bernadette,

Je zal wel denken daar heb je hem weer maar je zegt iets wat ik raar vindt. Over denaturaliseren. Stel.... Mijn neef pleegt met een broer of zoon of neef van jou een crimineel feit. Mijn familielid wordt opgepakt en het land uitgezet. En de jouwe dan? Dan is er toch sprake van iets dat niet kan? Mijn familienuitzetten en de jouwe niet.

Ook wil ik je persoonlijk vragen: wanneer ben ik voor jou voldoende geintegreerd. Waar moet ik aan voldoen om niet meer als buitenlander bekeken en behandeld te worden. Thnx

Bernadette de Wit - 01/03/2013 17:42

Ben het geheel met je eens, Ewoud. Het us symboolpolitiek.
John Jansen van Galen gaat nog verder in zijn commentaar: dit voorstel komt uit de koker van de gedachtepolitie. Het is strijd met de gewetensvrijheid die in een democratische rechtsstaat wel en in dictaturen (Noord-Korea, Cuba, islamitische landen) niet bestaat.
Maar van schrijvers uit deze dictaturen weten we ook dat het niet helpt, mensen gaan echt niet anders denken als je ze een contract laat tekenen.

Je lost hier het probleem niet mee op dat NL vele fouten heeft gemaakt in het toelaten van intolerante vreemdelingen, lieden met gedrag dat tegen onze wet ingaat en zelfs in teveel gevallen oorlogsmisdadigers.

Die fouten herstel je niet door dit contract. Wel, maar dat is taboe, als de NL overheid haar fouten toegeeft en herstel toepast, door de ergste gevallen te denaturaliseent en als ongewenste vreemdeling te beschouwen.
Dit zal veel mensen wakker schudden en er zal een voorbeeldwerking van uitgaan. Maar dat durft (bijna) niemand, zelfs de PVV niet, hardop te bepleiten.

Marcus' - 23/02/2013 18:51

Precies Ewoud, ik wil nu wel eens weten wat de Nederlandse normen & waarden zijn. Het schijnt het stokpaardje te zijn in elk gesprek wanneer men zich bedreigd voelt maar duidelijk voorbeelden zijn er niet. Waarom is dat toch? Simpel ... omdat niemand precies kan aangeven welke positieve karakter schets beschreven kan worden, zonder zichzelf voor schut te zetten.

Abdel - 23/02/2013 12:52

Hoi Ewoud,

Ik vind het leuk om iets over je achtergrond te weten maar wat heeft het met ht participatiecontract te maken? Ik ben erg bang voor het marokkanendebat wat gaat plaatsvinden. Een contract dt iedereen tekent die zich nieuw in nederland vestigt zou duidelijkheid scheppen. Voor iedereen. Ik snap je punt over niet weten wat er in moet met zoveel verschillende nederlanders. Othodox religieuzen, vrijzinnig linksen... Toch moet er iets af te spreken zijn. Voor de rest kunnen we het oneens zijn, ik respecteer je mening. Bedankt voor je stuk en de daaropvolgende discussie. Ik vond het waardevol.

Groet,
Abdel

Ewoud - 23/02/2013 10:39

Hey Abdel, ik ben in '65 geboren. Ik heb sindsdien op een streng protestante school in Gelderland gezeten, op een katholieke jongensschool in een Brabants dorp, gestudeerd op de (protestante) VU en op de (destijds linkse) UvA. Ik heb onderzoek gedaan in alternatieve woongemeenschappen met bijzonder progressieve opvattingen en onder orthodoxe moslims. Ik vind het moeilijk Nederlandse normen en waarden te benoemen, die door al die Nederlanders onderschreven worden en die niet wettelijk zijn vastgelegd.

Abdel - 22/02/2013 16:20

Hoi Ewoud, bedankt voor je reatie.het tekenen van een contract doet geen gedachten veranderen. Inderdaad. Maar iedereen die zich hier vestigt heeft wél iets ondertekend. De voorbeelden die ik noemde zijn een paar van de meest simpele, maar wel die uit de dagelijkse praktijk. Is het zo verkeerd om regels te stellen en deze uit te dragen? Bovendien zou het wel eens leuk zijn te weten wanneer ik genoeg geintegreerd ben! Ik kan aan iedereen laten zie dat ik voldoe aan de wensen van de nederlandse maatschappij. Ik kan hetvmijn collegas laten lezen... Ok. Nu drijf ik de spot....msorry. Maar duidelijk zijn wat er van je wordt verlangd en dit uitdrgen, prima. En het geldt ook voor engelsen, duitsers en amerikanen! Niet alleen voor mijn neef die verliefd is geworden op vakantie in marokko en nu allerlei eisen moet halen. gelijke monikken! Prima.

@ marcus....mik betrap mezelf regelmatig op een anti nederlandse houding... Maar jij maakt het nog véél bonter....tuurlijk worden we gediscrimineerd. Ik kan ook echt heel down en heel boos worden van alles wat ik meemaak.... Toch woon ik hier en hoor ik hier. En ik ben ook de nederlandse identiteit. Je kan hier leren, als je je inzet. Als je niet kan werken wordt er voor je gezorgd. Er is veel aan te merken op nederland en de nederlanders.maar dat geldt voor ieder land lijkt me.

Marcus - 22/02/2013 11:08

Conform aan de Nederlandse normen en waarden? Ik begrijp überhaupt niet dat dit volk zo'n hoge dunk van zichzelf heeft. Toen de zogeheten "knoflook landen" al eeuwen bestonden en een rijk sociaal en culturele maatschappij hadden opgebouwd, was Nederland niet meer dan een moeras. Nederlanders hebben een minderwaardigheidscomplex en dit verdoezeld men door zich voor te doen als elitaire higher class met een gooische R. Wanneer men twee weken naar de USA gaat komen vele terug met een accent of hebben problemen het Nederlandse woord te vinden. Het trieste is dat wanneer men de vergelijking doortrekt naar twee weken Turkije, ik geen Turks accent bespeur. Aardappeleters met grootheidswaanzin, levende op krediet en het uitbuiten van de medelanders. Tolerant? Hoe bedoel je? Volgens mij had hier de uitdrukking onverschilligheid moeten staan. Het land is uniek, uit het water opgebouwd. Maar laten we eerlijk zijn, normen en waarden?!?! Wie kan mij vertellen wat de Nederlandse normen en waarden zijn? Wellicht gelden deze zogenaamde uitdrukkingen alleen achter de voordeur; de bunkermentaliteit. We kunnen sociaal veel leren van de Nederlanders? Leg uit! Zowel integreren als assimileren? Ik ken dat. Onzichtbaar worden in de maatschappij. Je mag jezelf zijn als buitenlanders maar dan wel achter de voordeur; het bunkermentaliteit kopiëren. Word hier dan ook bedoeld dat buitenlanders dezelfde hygiënische kenmerken van veel Nederlanders als norm overnemen? Het afval gooien op straat of het niet handen wassen na een bezoek aan het toilet? Of is het dan toch het gebrek aan savoir vivre. Ik weet het niet meer hoor. Kan iemand mij uitleggen wat het is om Nederlander te zijn, zonder dat hij/zij zichzelf voor schut zet?

Ewoud - 21/02/2013 22:04

Hey Abdel, ik vind het prima om betrokkenheid met de Nederlandse samenleving te stimuleren, maar geloof niet dat een contract daarvoor een effectief middel is. In een contract leg je wederzijdse verplichtingen vast, maar ik geloof niet dat een contract de gedachten van mensen zal veranderen.
De zaken die jij noemt moet iedere Nederlander te horen krijgen op school of tijdens een inburgeringscursus.

@pieternel Ik heb wel een hoge pet op van Asscher. In Amsterdam was het een sterke wethouder en ik geloof ook wel dat zijn intenties oprecht zijn.
.

Pieternel - 21/02/2013 20:02

Goed stuk. Alleen deel ik niet Uw overtuiging tav. de talenten van L. Asscher en ben zelf heel achterdochtig over zijn politieke ambities waar zuiverheid aan ontbreekt. Hier koestert de PvdA de verkeerde man aan de borst.Mark my words.

Abdel - 21/02/2013 14:44

Ay Ewoud, ik vind dat je de plank misslaat. De vorm waarin het contract getekend moet worden kan bediscussieerd worden. Het idee zelf is zeker niet slecht. De discussie tussen integreren of assimileren wil ik graag met je voeren. Maar betrokkenheid en acceptatie van de nederlandse maatschappij kan ook jij niet afkeuren. Een contract. Je weet dat homos hier mogen trouwen. Je weet ook dat je in nederland vrij bent je geloof uit te oefenen. Dat men mij niet mag dicsrimineren omdat ik moslim ben. Dat ik geen vrouwen hoer mag noemen omdat ze schaars gekleed zijn. Dat we hier een opleiding kunnen volgen.dat we inderdaad onszelf kunnen zijn! Hoe mooi is dat? We houden ons allemaal aan de nederlandse wet en we kunnen allemaal ons ontplooien tot wie we willen zijn.
Nu nog iedereen meekrijgen en onze jongeren een opleiding en baan laten vinden.....