Asscher: discriminatie nooit accepteren

In opinie op 26-03-2015 | 09:55

Deze cijfers moeten ons allemaal wakker schudden. We zullen discriminatie nooit accepteren.' Dat is de reactie van minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken) op het bericht in de Volkskrant dat allochtonen slechter af zijn op de Nederlandse arbeidsmarkt dan waar ook in Europa.

Vrijwel nergens in Europa zijn de kansen op de arbeidsmarkt voor allochtonen zo slecht als in Nederland, stelt de Volkskrant in een analyse van cijfers van OESO en Eurostat. 'Er is discriminatie op de arbeidsmarkt: Jan maakt in Nederland meer kans op een baan dan Mohammed', aldus de minister. Volgens de bewindsman zorgt discriminatie dat 'toekomstdromen eindigen in frustratie en dat talent wordt verspild'. Hij vindt ook dat mensen 'hoe frustrerend en ingewikkeld' het ook is, niet moeten opgeven en gelijk aangifte moeten doen als ze worden gediscrimineerd.

Van de autochtone beroepsbevolking heeft 77,1 procent betaald werk, terwijl van de allochtonen nog niet de helft (49,5 procent) werk heeft. Dit verschil van 27,6 procentpunt is het op een na hoogste van Europa, na Zweden, dat vergeleken met Nederland bijna drie keer zoveel asielzoekers opneemt, die doorgaans veel moeilijker aan een baan komen dan arbeidsmigranten.
 

Lees meer in de Volkskrant

Meer over discriminatie op Republiek Allochtonië hier


Meer over arbeidsmarkt, Asscher, discriminatie.

Delen: