Arif Sag is woedend. En terecht.

In opinie op 17-05-2012 | 10:46

De beroemde alevitische saz-speler, zanger en ex-politicus Arif Sag is woedend op Nederland nadat hij voor de tweede keer door de marechaussee op Schiphol werd opgehouden en ondervraagd. Hij keerde terug naar Turkije waardoor het geplande optreden geen doorgang kon vinden.

SP-Kamerlid Harry van Bommel stelt dat Sag als een crimineel is behandeld en eist excuses van minister Rosenthal. Ook Ahmed Marcouch (PvdA) heeft de minister om opheldering gevraagd. Minister Rosenthal (VVD) betreurt het incident, zijn collega Leers (CDA) vindt dat Sag correct behandeld is.

Sag zou in het kader van de viering van 400 jaar Turks-Nederlandse betrekkingen en het Turkey Now! festival een dubbelconcert verzorgen met het Hoofdstadkoor en het Promenade Orkest. Hoewel hij op uitnodiging naar Nederland kwam en over een diplomatiek paspoort beschikte, werd hij beide keren dat hij kwam (voor een repetitie en voor een optreden), door de marechaussee vast gehouden en ondervraagd. De tweede keer hield de zanger de eer aan zichzelf en vertrok weer.

Meer informatie over Arif Sag, kijk hier

Lees ook over alevieten: Over vrijzinnige alevieten: het geloof van de vliegende vogels

Bronnen: NRC, RTL, Stichting Kulsan,


Meer over arif sag, kulsan, mensenrechten, muziek, nederland-turkije, turken, turkey now, turkije.

Delen:

Reacties


Frank Wassenaar, woordvoerder minister Leers - 17/05/2012 17:58

Verklaring minister Leers

Naar aanleiding van publiciteit over de toegang tot Nederland via Schiphol van een Turkse zanger laat minister Leers (Immigratie, Integratie en Asiel) weten:

• De Koninklijke Marechaussee heeft zowel donderdag 10 mei als zondag 13 mei de normale procedure gevolgd voor de toegang van reizigers van buiten het Schengen-gebied.
• Aangezien de zanger alleen Turks sprak, is hem beide keren gevraagd mee te komen naar een aparte ruimte, om via een tolk de gebruikelijke vragen te beantwoorden over zijn reisdoel. Met de aparte ruimte was ook zijn privacy gediend.
• Over houding en gedrag van de zanger zelf en de rol van andere reizigers worden vanwege hun privacy geen mededelingen gedaan.
• Beide keren is de zanger na het beantwoorden van de vragen toegang tot Nederland verleend.
• Op donderdag 10 mei duurde het oponthoud 10 minuten, op zondag 13 mei 35 minuten.
• Ook zondag 13 mei mocht de zanger Nederland binnen. Hij heeft er vervolgens zelf voor gekozen weer te vertrekken en zijn concert af te zeggen.
• Uiteraard is oponthoud vervelend, maar de Koninklijke Marechaussee heeft correct en volgens de regels gehandeld. Met als resultaat dat na een kort oponthoud de zanger beide keren toegang tot Nederland werd verleend.
• De organisatie van het concert heeft donderdag 10 mei excuses aangeboden aan de Marechaussee dat de zanger door hen niet voldoende was voorbereid op of werd begeleid bij zijn reis naar Nederland.
• Minister Leers verwerpt aantijgingen richting de Koninklijke Marechaussee dat er in deze zaak – en in het algemeen bij reizigers van buiten het Schengen-gebied – sprake zou zijn van racisme of respectloos gedrag.

Aangekondigde Kamervragen zal minister Leers uiteraard zo spoedig mogelijk beantwoorden.