Arbeidsmigranten op grote schaal uitgebuit door uitzendbureaus

In opinie op 08-12-2013 | 12:12

Er lopen momenteel 60 onderzoeken bij de inspectie SZW naar fraude en uitbuiting door uitzendbureaus. Het gaat waarschijnlijk om een fractie van wat er daadwerkelijk gebeurt, zo zeggen verschillende deskundigen die arbeidsmigranten helpen, tegen de NOS.

Volgens de Haagse advocaat Tarkan Kocabas variëren de misstanden bij uitzendbureaus van bedreiging, mishandeling en contractbreuk tot allerlei rare inhoudingen op het loon.
Zo trekt een uitzendbureau wekelijks een tandpastatoeslag van 7,50 euro af van het loon en rekent een ander uitzendbureau een maaltijdtoeslag van 30 euro per week, zonder dat er ook echt een maaltijd wordt verstrekt. Ook wordt er huur afgetrokken van het salaris, terwijl de werknemer al lang een eigen huis heeft.

De uitzendbureaus plegen bovendien geregeld contractbreuk of bedreigen mensen om zelf ontslag te nemen.

Volgens de inspectie SZW is het nog steeds onduidelijk hoeveel malafide uitzendbureaus er zijn en hoeveel arbeidsmigranten er worden uitgebuit. Een Tweede Kamercommissie stelde twee jaar geleden dat de helft van alle 12.000 uitzendbureaus niet deugt. Maar volgens de Inspectie SZW is dat niet of nauwelijks te bewijzen.

Bij het interventieteam aanpak malafide uitzendbureaus lopen zestig onderzoeken naar 95 uitzendbureaus en 181 bedrijven die personeel van uitzendbureaus inhuren.

Minister Asscher van Sociale Zaken in Brussel met zijn EU-collega's afspraken maken over het bestrijden van werken tegen "belachelijk lage lonen". Volgens Asscher ondermijnen dergelijke constructies het draagvlak voor de Europese Unie.

Lees meer bij de NOS  hier en hier

 

Volg Republiek Allochtonië op twitter of like ons op facebook.  

Waardeert u ons vrijwilligerswerk? U kunt het laten blijken door ons te steunen.

 


Meer over arbeidsmigratie, immigratie, migranten, uitbuiting, uitzendbureaus, werk.

Delen: