Angst voor ebola als argument voor aanpassen immigratiebeleid

In opinie door Ewoud Butter op 21-10-2014 | 11:27

De angst voor de ziekte ebola lijkt een steeds grotere rol te spelen bij het immigratiebeleid. De PVV wil de grenzen sluiten voor asielzoekers uit landen waar ebola heerst. Tegelijkertijd willen andere oppositiepartijen juist dat er geen uitgeprocedeeerde asielzoekers meer worden terug gestuurd naar deze landen.

Staatssecretaris Teeven ziet vooralsnog geen aanleiding zijn beleid te wijzigen.

De PVV stelde vanochtend voor om asielzoekers uit landen waar ebola heerst eerst drie weken in quarantaine te zetten als ze naar Nederland komen.
De GGD vindt zo'n maatregel niet nodig en  staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie) denkt dat de kans dat ebola zich via asielzoekers in ons land verspreidt, zeer klein is. Asielzoekers ondergaan een medische keuring. Bovendien is het aantal asielzoekers uit 'ebolalanden' volgens de staatssecretaris gering: zo'n 500 per jaar.

PVV'er en arabist Hans Jansen pleitte er deze week op Geen Stijl voor de grenzen voor ebola te sluiten. Geert Wilders had al eerder gepleit het Europese luchtruim te sluiten voor vluchtelingen uit ebola-landen. 

Uitgeprocedeerde asielzoekers
De staatssecretaris ziet ook geen belemmeringen om uitgeprocedeerde asielzoekers terug te sturen naar de landen waar ebola heerst. Gisteren schreef de staatssecretaris aan de Tweede Kamer dat het niet nodig is bijzonder toelatings- en terugkeerbeleid te formuleren voor asielzoekers uit deze landen. 
De rechtbank in Den Bosch besloot  gisteren dat een man uit Liberia mag worden uitgezet. De rechter zegt dat het risico op besmetting klein is en dat de man maatregelen kan nemen om niet besmet te raken.

Toch geeft het kabinet tegelijkertijd een negatief reisadvies voor Liberia, Sierra Leone en Guinee. "niet zozeer geldt vanwege een verhoogd risico op besmetting, maar omdat de veiligheidssituatie voor de reiziger in het geding kan zijn", bijvoorbeeld vanwege toegenomen sociale onrust beperkte toegang tot medische zorg of gesloten grensovergangen.

De oppositiepartijen SP, D66, ChristenUnie en GroenLinks vinden dat het kabinet met twee maten meet. D66-Kamerlid Gerard Schouw verklaarde gisterochtend in het radioprogramma De Ochtend:

"Als je er strikt juridisch naar kijkt, dan zal de staatssecretaris wel gelijk hebben, maar als je er menselijk naar kijkt, dan moet je constateren dat de gezondheidsinfrastructuur in die drie landen volstrekt onvoldoende is en dat risico op een ebola-besmetting echt aanwezig is".

Hieronder een kaart met de landen waar ebolavirus is geconstateerd. (Bron)

 

Ewoud Butter is hoofdredacteur van Republiek Allochtonie

Volg Republiek Allochtonië op twitter of like ons op facebook.  

Waardeert u ons vrijwilligerswerk? U kunt het laten blijken door ons te steunen


 


Meer over ewoud butter, immigratie, immigratiebeleid, pvv, teeven, vluchtelingen.

Delen: