Andree van Es: let op dat er geen vrouwen tegen hun zin in herkomstland blijven

In opinie op 20-07-2012 | 21:59

De Amsterdamse wethouder Andrée van Es (GroenLinks) roept op tot alertheid rondom de zogenaamde 'verlaten vrouwen' of 'achtergelaten vrouwen'. Dit zijn vrouwen, vaak van Marokkaanse en Turkse vrouwen afkomst, die tijdens de zomervakantie door hun man worden achtergelaten in het land van herkomst. In sommige gevallen worden ook de kinderen achtergelaten.

Eerder vroegen ook het Amsterdamse GroenLinks raadslid Fenna Ulichki en Tweede Kamerlid Khadija Arib (PvdA) aandacht voor dit probleem.

Turkse en Marokkaanse mannen laten hun vrouw soms achter omdat ze bijvoorbeeld een tweede huwelijk willen aangaan en schrijven ze bij terugkeer in Nederland uit bij de gemeentelijke basisadministratie.

Van Es roept vrouwen op zich goed voor te bereiden als ze naar Marokko of Turkije gaan, door bijvoorbeeld kopieën van hun paspoort en andere belangrijke documenten en telefoonnummers van de Nederlandse ambassade en hulporganisaties bij zich te hebben. Ook wil Van Esl dat vrouwenverenigingen, vrijwilligersorganisaties en sportclubs de vrouwen hier alert op maken.

Verder wil Van Es dat het Amsterdamse Bureau Leerplicht na de zomervakantie actief nagaat of er kinderen ontbreken in de schoolklassen. Als dat het geval is, moeten die volgens de wethouder met hulp van de Nederlandse ambassade worden opgespoord.

'Elk jaar keren ongeveer 80 vrouwen en 100 kinderen niet meer terug naar Nederland, van wie een aanzienlijk deel uit Amsterdam komt', aldus Van Es. 'Dat is ernstig. Elk jaar worden we geconfronteerd met de gevolgen van de zomervakantie.'

Bron: Volkskrant

Meer over het dumpen van vrouwen hier

Meer van of over Andrée van Es hier

Volg Republiek Allochtonië op twitter of like ons op facebook. Bezoekt u dit blog geregeld? Waardeert u ons werk? U kunt het laten blijken door ons te steunen.

 

 

 


Meer over achtergelaten vrouwen, andree van es, dumpen, marokko, turkije, verlaten vrouwen, vrouwen.

Delen:

Reacties


Fatima - 15/08/2012 11:11

@vanhetgoor, je hebt duidelijk geen idee waar je het over hebt. In tegenstelling tot Andree van Es ken jij die vrouwen, hun situatie en behoeften niet. Hoe weet jij dat ze onaangepast zijn? Wat is dat trouwens? Veel van deze vrouwen nemen meer deel aan de Nederlandse samenleving dan hun mannen. Geregeld gaat het juist om vrouwen die in de ogen van hun mannen te mondig, te Nederlands zijn die worden gedumpt door hun mannen.
Al die vrouwen die tegen hun zin achterblijven verdienen bescherming. Uiteindelijk kunnen ze dan, zo blijkt steeds maar weer, het beste terecht bij de partijen die zich van oudsher voor vrouwenemancipatie inzetten; GroenLinks en de PvdA

vanhetgoor - 09/08/2012 12:00

Als omgekeerde logica wordt omgedraaid ontstaat er dan net als bij dubbele ontkenning dan plots iets zinvols of positiefs. Ik denk het niet namelijk.

Vrouwen die over de aardbol zijn gesleept om hier achter het aanrecht te worden gedumpt waren nooit een deel van de Nederlandse samenleving. Nu onaangepaste vrouwen in het land van herkomst worden achtergelaten doet men hen feitelijk een dienst. Daar hebben zij familie en vrienden die hun kunnen helpen, daar heeft men ook geen probleem met het onaangepast zijn. Ik ben daarom van mening dat Andree van Es een heel klein beetje voor haar beurt praat en geen rekening houdt met de echte wensen van die vrouwen, eindelijk vrij en Andree van Es heeft daarover de pest in.