Amsterdam stelt eisen aan bestuurssamenstelling islamitische school

In opinie op 17-12-2011 | 17:41

De gemeente Amsterdam heeft het overleg met de initiatiefnemers van een nieuwe islamitische middelbare school opgeschort. De gemeente vindt dat het nieuwe bestuur eerst moet voldoen aan de eisen die de gemeente op tafel heeft gelegd. Dat meldt Trouw.

Het Islamitisch College Amsterdam (ICA) moest afgelopen zomer de deuren sluiten omdat de school te weinig leerlingen trok en de kwaliteit van
het onderwijs onvoldoende was. Door oud-leerkrachten van de school, verenigd in de Stichting Islamitisch Onderwijs (SIO), werd vorig jaar bij het ministerie al een aanvraag voor een nieuwe school ingediend. Minister Van Bijsterveldt oordeelde daarover positief omdat de school ‘voldoende leerling- potentieel’ heeft. De bal ligt nu bij de gemeente Amsterdam, die de nieuwe school moet huisvesten.

De gemeente Amsterdam wil nu dat de SIO haar bestuur ‘breder samenstelt’, aldus een woordvoerster van wethouder Lodewijk Asscher in Trouw. Er moeten ook ervaren onderwijsbestuurders aan het roer van de nieuwe school komen te staan. Ook moet de SIO heldere onderwijsplannen opstellen, evenals een ondernemingsplan.Pas als de school aan die eisen voldoet, gaat de gemeente verder in gesprek. “Anders ligt een herhaling van zetten op de loer”, stelt de woordvoerster.

Kudret Camdere, oud-rector van het Islamitisch College Amsterdam en voorzitter van het SIO-bestuur, wil tegenover Trouw niet zeggen of hij zijn bestuur gaat
veranderen. Hij gaat er vooralsnog vanuit dat de nieuwe islamitische school in augustus 2013 open kan gaan. (bron: Trouw)

Ouders beboet

Twee ouderparen die hun kinderen na sluiting van het ICA thuis hielden, zijn door de rechter beboet. Het Openbaar Ministerie (OM) had een proces aangespannen tegen de ouders die hun kinderen zelf wilden gaan lesgeven. De rechter vindt, net als het OM, dat de ouders niet genoeg duidelijk maakten wat hun bezwaren waren tegen andere beschikbare scholen in de buurt. Ze zijn daarom veroordeeld tot een boete van 500 euro, waarvan de helft voorwaardelijk. Lees verder in Trouw.

Ex-leerlingen ICA:

Gemengd gymmen en geen gebedsruimte op school. Voor de leerlingen van het opgeheven Islamitisch College Amsterdam was hun nieuwe school even wennen. De school zelf is tevreden over de overgestapte leerlingen. 'We hebben ons meer zorgen gemaakt dan nodig was.' Lees verder in Trouw

Zie ook:

Geen wettelijke instrumenten tegen nieuw islamitisch college

Mogelijk nieuwe islamitische school voor voortgezet onderwijs

Lees over dit onderwerp ook:

Islamitisch onderwijs, hoe verder?

Meer over islamitisch onderwijs op dit blog hier

 

 


Meer over amsterdam, ica, islamitisch college, islamitisch onderwijs, lodewijk asscher, stichting islamitisch onderwijs.

Delen: