Amnesty: criminelen krijgen in Nederland betere behandeling dan illegalen

In opinie op 05-11-2010 | 15:27

Nederland schendt nog steeds de mensenrechten van illegale vreemdelingen. Dat meldt de Volkskrant vandaag. Het is de conclusie van een nieuw rapport van Amnest International over de detentiecentra. Hoewel ze doorgaans geen strafbaar feit hebben gepleegd, zijn de acht- tot tienduizend vreemdelingen die jaarlijks in een detentiecentrum worden opgesloten slechter af dan criminelen in de gevangenis, zo schrijft Amnesty.

De Volkskrant meldt:

In 2008 beloofde toenmalig staatssecretaris Albayrak van Justitie nog beterschap, maar sindsdien is de 'Nederlandse praktijk van vreemdelingendetentie niet wezenlijk verbeterd', aldus Amnesty. 'De belangrijkste van onze aanbevelingen zijn niet opgevolgd', aldus directeur Eduard Nazarski van Amnesty Nederland.
Volgens internationale mensenrechtenverdragen mag opsluiting alleen als laatste middel worden ingezet. Maar in Nederland is het juist de meest gangbare manier om met illegale vreemdelingen om te gaan. Vreemdelingen zitten in Nederland bovendien aanmerkelijk langer vast dan in omringende landen. Ook schiet de medische zorg in de detentiecentra volgens Amnesty nog altijd tekort. Lees verder bij de Volkskrant: Aanpak illegalen deugt niet

Amnesty presenteert vandaag een update van het rapport The Netherlands: The detention of irregular migrants and asylum-seekers van 27 juni 2008. Amnesty International concludeert dat de Nederlandse situatie daarom nog steeds strijdig is met internationale mensenrechten.

Oproep aan de Nederlandse regering
Ruim 150 organisaties en professionals hebben een oproep van Amnesty International aan de regering ondertekend om alternatieven voor vreemdelingendetentie toe te passen die doelmatig en minder schadelijk zijn. Tevens wordt opgeroepen om tot een meer humaan detentieregime te komen dat vreemdelingen niet verder in hun vrijheid beperkt dan strikt noodzakelijk is. Nazarski: 'Mensen in vreemdelingenbewaring worden niet gedetineerd in verband met een misdrijf, dus voor een strafrechtelijk regime ontbreek iedere basis'.


Meer over amnesty international, asielzoekers, illegalen, immigratie, mensenrechten, volkskrant.

Delen: