Afgetreden Syrische oppositieleider en imams: Jihadi's blijf thuis

In opinie door Roemer van Oordt op 26-03-2013 | 22:42

Moaz al-Khatib heeft in een speech tijdens een vergadering van de Arabische Liga Nederlandse en Franse jongeren afgeraden om in Syrië tegen het leger van Bashir al-Assad te vechten. Dat deed hij naar aanleiding van brieven die hij ontving van moeders waarin stond dat hun kinderen in Syrië aan het strijden zijn. Ook imams hier spreken zich steeds vaker openlijk uit tegen het vertrek van de jongeren.

Al-Khatib geeft in de verklaring aan dat de moeders hem vroegen of hij het met de beslissing van de jongeren om te gaan vechten in Syrië eens was. Zijn antwood aan de moeders luidde: 'Jullie kinderen konden het niet meer aanzien hoe een volk wordt afgeslacht'. 'Ik zeg tegen al deze jongeren: als je familie je nodig heeft, kom dan niet hier naar toe. Het zorgen voor je ouders, of ze nu moslim zijn of niet, is belangrijker dan hier een jihad voeren', aldus de voormalige oppositieleider.

Ook imams in Nederland spreken zich openlijk uit tegen de beslissing van jongeren om naar Syrië te vertrekken. Onder hen de imam van moskee As-Soennah in Den Haag, sheikh Rachid Nafi, die op het onderwerp Jihad promoveerde. Op een vraag op de site van Al-Yaqeen antwoordt hij dat erkende geleerden aangegeven dat de Jihad in Syrië uitsluitend verplicht is gesteld voor het Syrische volk zelf. De imam zegt op de site dat veel jongeren zich vandaag de dag niet kunnen vinden in de definitie die de Islam heeft gegeven aan de term 'jihad’ en de voorwaarden die daaraan zijn gesteld en daarom besluiten om er een eigen invulling aan te geven.

Nafi: 'Zij bedenken allerlei valse interpretaties en rukken de religieuze teksten uit hun context om hun eigen zin door te zetten. Het gedrag van dit soort jongeren wordt dan ook door de moslimgeleerden ten strengste afgekeurd en aangemerkt als dwaling en onjuist. Met als gevolg dat deze ontspoorde jongeren vaak de moslimgeleerden wegschrijven als handlangers van de regering, knechten, angsthazen, lafaards enz.'

De imam roept islamitische geleerden op om een gezamenlijk decreet uit te vaardigen over de strijd in Syrië, om 'chaos en wanorde' te voorkomen. Bovendien wil hij zo tegengaan dat de term 'jihad' wordt misbruikt. Op de site van Al-Yaqeen doet de Tilburgse sheikh Achmed Salam eenzelfde soort oproep, Hij benadrukt dat niemand in Syrië om de Nederlandse jongeren heeft gevraagd of op hen zit te wachten. Het vertrek van de jongeren zonder hun ouders daarin te kennen is volgens de sheikhs zondig. Niet liegen tegen en zorgen voor je ouders zijn in de ogen van beiden belangrijke religieuze plichten.

Zie ook: NOS en NOS

Meer over Syrië(gangers) op dit blog: hier

Over de situatie in Syrië, een overzicht van 'de toestroom van strijders' uit de hele wereld en (overheids)reacties (waaronder een meldpunt en een Taskforce) op de 'Jihadgang' uit België bericht het zeer informatieve weblog van de Mediawerkgroep Syrië Het blog is opgezet door Vlaamse en Nederlandse journalisten, waarvan velen met een Syrische achtergrond.   
 

Volg Republiek Allochtonië op twitter of like ons op facebook. Republiek Allochtonië (voorheen Allochtonenweblog) bestaat 7 jaar. Waardeert u ons werk? U kunt het laten blijken door ons te steunen.

 

 


Meer over jihad, jongeren, Moaz al-Khatib, roemer van oordt, sheikh ahmed salam, sheikh rachid nafi, syrie.

Delen: