Verklaring Veiligheidspact tegen Discriminatie over aanslag Halle

In nieuws door Roemer van Oordt op 10-10-2019 | 14:40

Het Veiligheidspact tegen Discriminatie zegt in een persbericht zich naar aanleiding van de aanslag in Halle grote zorgen te maken over de opkomst van extreemrechts in heel Europa en ver daarbuiten, en over het resultaat daarvan: toename van (gewelddadige vormen van) jodenhaat, moslimhaat en xenofobie.

Hieronder de volledige verklaring:

"Het Veiligheidspact tegen Discriminatie heeft geschokt kennisgenomen van de aanslag in het Duitse Halle, waarbij twee zwaargewonden vielen en twee mensen werden gedood; een bij de synagoge, de ander bij een Turkse eettent.

De dader had het duidelijk gemunt op de synagoge, waar op dat moment zo’n 80 mensen uit de joodse gemeenschap aanwezig waren voor de viering van Jom Kipoer, de belangrijkste dag in het Joodse jaar. Dat bleek uit het profiel van de dader: een 27-jarige man uit extreemrechtse kringen, die in een video ‘Joden de oorzaak van alle problemen’ noemde. In dezelfde video hekelde hij het feminisme en de ‘massa-immigratie’.

Het Pact maakt zich grote zorgen over de opkomst van extreemrechts in heel Europa en ver daarbuiten, en over het resultaat daarvan: toename van (gewelddadige vormen van) jodenhaat, moslimhaat en xenofobie.

Iedereen - moslims, joden, christenen, boeddhisten en mensen die een andere godsdienst belijden - heeft het recht om in vrijheid en veiligheid zijn religie te beleven, of dat niet (meer) te doen. Dat recht moet gerespecteerd en beschermd worden, in Amsterdam, vlak over de grens in Halle, ver weg in Christ Church en waar dan ook ter wereld.

Het Veiligheidspact onderstreept dat contact, dialoog en onderlinge solidariteit hét antwoord zijn tegen intolerantie, geweld en discriminatie."

Lees ook:

meer over het Veilgheidspact tegen Discriminatie

meer over extreemrechts

Wilt u dat Republiek Allochtonië blijft bestaan? Waardeert u ons vrijwilligerswerk? We kunnen uw steun goed gebruiken. U kunt Republiek Allochtonië steunen en een klein (of groot) bedrag doneren (nu ook via I-deal)

Neem een abonnement op onze dagelijkse nieuwsbrief: Subscribe to Republiek Allochtonië by Email<

 


Meer over aanslag, extreemrechts, jodenhaat, moslimhaat, religie, synagoge, veiligheidspact tegen discriminatie, xenofobie.

Delen: