Ramadan start met haatpost en provocerende Pegida-barbecues

In nieuws door Roemer van Oordt op 04-04-2022 | 22:22

De Ramadan is nog maar net begonnen of haatpost aan en door de extreemrechtse anti-islambeweging Pegida aangekondigde, provocerende barbecues bij moskeeën volgen elkaar in rap tempo op. De islam wordt als fascistisch en terroristisch weggezet, moslims zwaar gekrenkt. Negeren en verscheuren of melden en serieus nemen? Maak je extreem- en radicaalrechts juist groter met al die aandacht of is het meer dan nodig om te blijven wijzen op het gevaar en de impact. Steeds meer moskeeën doen aangifte of willen dat. De burgemeester van Schiedam - als eerste gemeente aan de beurt - zet de toon en geeft geen toestemming voor de haat-barbecue van Pegida bij twee Turkse moskeeën in zijn stad.

Bij moskeeën in Amsterdam - waaronder de Mevlana moskee en moskee Badr in Bos en Lommer - en verspreid over het hele land werd vlak voor de ramadan haatpost bezorgd.
 Mustafa Hamurcu, voorzitter van de Islamitische Gemeenschap Milli Görüs Noord Nederland, appte en belde vrijdagavond na de ontvangen haatpost direct:

Na 2 jaar hebben we gelukkig weer een 'normale' Ramadan. En dan beginnen we gelijk met al die bedreigende en intimiderende post van Pegida en dit soort beledigende, respectloze en aandacht vragende praktijken en partijen. Dat heeft echt grote impact op de gemeenschap. Wat we vragen is op z'n minst een oog in het zeil door de politie tijdens de extra gebedsdiensten. En natuurlijk een veroordeling van bestuur en politiek, inclusief een serieuze behandeling door de instituties die registreren. Als ik van onze afdeling in Deventer hoor dat de politie geen aangifte wil opnemen na deze post omdat de inhoud niet strafbaar zou zijn, dan is er toch nog een hoop mis. De voorzitter van de moskee heeft uiteindelijk zelf online aangifte gedaan. Maar strafbaar of niet, dat is natuurlijk nooit aan de politie. Erger nog, dat doet geen goed aan het vertrouwen van de moslimgemeenschap in dit soort instituties.


Strafbaar?
De demonstraties en haatbarbecues bij moskeeën zijn weliswaar zeer provocerend, vaak ondersteund met spandoeken met voor moslims zeer krenkende en beledigende teksten, maar daarmee nog niet strafbaar. Aangezien de acties doorgaans de islam (religie = ideologie) als mikpunt hebben en niet (individuele) moslims, blijkt het OM zelden over te (kunnen) gaan tot een veroordeling omdat ze vallen onder de vrijheid van meningsuiting en de vrijheid van demonstratie.

Daadwerkelijk geweld tegen personen wordt door extreemrechts zelden gebruikt. En wanneer er wel sprake is van geweld richting gebouwen (stenen door ruiten, brandstichting of erger) wordt dat in ieder geval zelden of nooit geclaimd door deze organisaties. Ook het oproepen tot en dreigen met herhaling en intensivering van de acties was geen reden voor het OM om tot veroordeling over te gaan. In de extreemrechtse actiepraktijk van de afgelopen jaren heeft bovendien een bewuste verschuiving plaatsgevonden van los georganiseerde bijeenkomsten naar gerichte acties van een paar man.

Nieuwe reeks haatbarbecues van Pegida
De extreemrechtse anti-islambeweging Pegida-Nederland kondigt op hun Facebookpagina een nieuwe Ramadan BBQ-tour aan:

Nu de coronamaatregelen zijn verdwenen, kunnen we weer demonstraties aanmelden zonder met smoes “gezondheid” een verbod opgelegd te krijgen. Naast enkele andere acties, zullen er in 12 verschillende steden tijdens de ramadan demonstraties worden gehouden. De eerste 5 zijn vandaag aangemeld bij de desbetreffende gemeentes. Onze “Westerse Waarden” verliezen we namelijk niet in de Oekraine, maar gooien we al jarenlang overboord voor migranten en de islam! Wij nodigen iedereen uit die er een gezellige bijeenkomst van wil maken, samen tegen islam fascisme met een hapje en een drankje.

 

Da laaste paar jaar worden steeds vaker demonstraties van Pegida Nederland en geestverwante organisaties verboden. Het aantal daadwerkelijk uitgevoerde acties is daardoor aanzienlijk afgenomen. Gevolg is in de praktijk dat de organisatoren van de verboden demonstraties het publiekelijk weten te framen alsof het vooral zou gaan over de bedreiging en beperking van hun eigen vrijheid van meningsuiting en demonstratie en niet over de beperking van de vrijheid van religie van moslims die ze met hun acties beogen. Ze wijzen daarbij op de hypocrisie van de autoriteiten, die in woorden de demonstratievrijheid verdedigen, maar hen diezelfde vrijheid niet zouden gunnen.

En dat gebeurt nu op dezelfde manier in Schiedam. Burgemeester Cor Lamers gaf geen toestemming voor een demonstratie van Pegida bij de Muradiye moskee aan de Raam en ook niet bij de Yildiz moskee aan de Dr. Schaepmansingel, die door Pegida als alternatief was voorgesteld. Lamers besloot dat niet alleen om redenen van openbare orde en (verkeers)veiligheid. Hij vindt het ook 'onnodig provocerend om voor de deur van een moskee tijdens de ramadan vleesgerechten op een barbecue of in een magnetron klaar te maken'. Pegida wilde dinsdagavond 5 april demonstreren. De burgemeester staat een demonstratie wel toe op het Stadserf, de locatie waar in Schiedam doorgaans demonstraties en manifestaties plaatsvinden.

Pegida reageerde direct, noemde de burgemeester een 'slaafse zakkenvuller' en verweet hem met het verbod 'de voeten te likken van de moslimgemeenschap'. Verder besloot Pegida het contact met de autoriteiten te verbreken en zelf een plek uit te zoeken voor de demonstratie van 5 april. 

Pegida heeft inmiddels aangegeven niet te wijken voor verboden. Hoe de andere 9 gemeenten (Eindhoven, Enschede, Almelo, Nijmegen. Amsterdam, Den Haag, Utrecht. Zwolle en Geleen) op het barbecue-verzoek van Pegida reageren en wie er verder nog aan de beurt komen is vooralsnog de vraag. Wordt vervolgd dus....

Foto's: via moskeeën en van de Facebook-pagina van Pegida

Lees ook: Nieuwe piek in hatecrime tegen moskeeën

én:  

Overzicht haatincidenten gericht tegen moskeeën

Voor meer achtergronden: Mikpunt Moskee en de 4e Monitor Moslimdiscriminatie


Meer over moslimhaat.

Delen: