Pegida blokkeert en bedreigt bouw moskee in Veghel

In nieuws door Roemer van Oordt op 18-07-2017 | 09:31

De bouw van de nieuwe Selimiye moskee van de koepelorganisatie Islamitische Stichting Nederland (ISN) in Veghel is gisterenochtend even stil komen te liggen. Tegenstanders bonden met een slot de hekken bij de bouwplaats aan elkaar en hingen een dreigbrief op: ‘De bouw van dit haathuis is geblokkeerd! De islam is geweld, pijn en verdriet! De islam is een barbaarse ideologie en is onacceptabel op Nederlandse bodem!! U hoort nog van ons!' Pegida Nederland claimde de actie via hun twitteraccount, Facebookpagina en woordvoerder.

Pegida Nederland-voorman Edwin Wagensveld meldde aan het Brabants Dagblad dat het slot en briefje maandagochtend vroeg door een ‘aanhanger’ zijn opgehangen. Wie dat is en waar die aanhanger vandaag komt wilde Wagensveld niet kwijt. Ook ging hij niet in op de vraag hoe de aangekondigde toekomstige actie(s) eruit gaan zien..

Pegida Nederland
Pegida staat voor de van oorsprong Duitse volksbeweging Patriotische Europäer gegen die Islamisierung des Abendlandes (Patriotische Europeanen tegen de Islamisering van het Avondland). Inmiddels zijn er in vrijwel alle Europese landen afdelingen opgezet. Pegida Nederland laat regelmatig van zich horen via demonstraties en acties en veel gevolgde facebook- en twitteraccounts. Hun discours is consequent islamofoob. Voorbeelden van gebruikte slogans en teksten: 'Koran is vergif', 'Islamisering is EU-thanasie' en ‘de islam is een krankzinnige ideologie die een reden is om moslims te verachten en te haten'.

De actie in Veghel werd op twitter bejubeld:
 

 


Reactie moskeebetuur
In een telefonisch gesprek met Republiek Allochtonië zei een bestuurder van de Selimiye moskee nogal verbaasd te zijn over de actie, vooral omdat Pegida in de regio Den Bosch naar zijn weten nog nooit actief is geweest. Het incident is door het bestuur bij de autoriteiten gemeld en er wordt vandaag gekeken wat de vervolgstappen zijn.

De contacten met de buurtregisseur zijn uitstekend. Ook de relaties met de het college van B&W zijn prima. Wethouder Jan Goijaarts noemde de start van de nieuwbouw in het Brabants Dagblad  'een belangrijke mijlpaal voor de Turkse gemeenschap in Veghel en zei het ‘een feestelijk moment’ te vinden. De bestuurder van de Selimiye gaf verder nog aan dat hij graag met de Pegida-aanhanger in gesprek was gegaan over zijn motieven. De bouw wordt na de bouwvakvakantie afgerond.

Melden
Islamitische Stichting Nederland (ISN) activeert de laatste jaren de aangesloten moskeeën melding en waar nodig aangifte te doen van (gewelddadige) incidenten. Andere moslimkoepels doen dat ook. Veel bestuurders waren daar in het verleden om uiteenlopende redenen nogal terughoudend in. Kans op represailles en herhaling, angst bij de achterban en slechte ervaringen met de afhandeling zijn daar veelvoorkomende voorbeelden van.

Niet alleen islamitische koepeloganisaties, maar ook het kabinet zet in op de verhoging van de meldingsbereidheid bij moskeeën. Door het ministerie van SZW worden regionale bijeenkomsten gefacilteerd om de interactie tussen moskeebetuurders, poltiie en antidisciminatievoorzieningen te versterken en de NCTV en het Expertise Centrum Sociale Stabiliteit (SZW) geven met de Handreiking Veilige Moskee aanknopingspunten voor moskeeën, gemeenten en de politie om de veiligheid van moskeeën verder te verbeteren.


Op Republiek Allochtonie houden we een lijst bij van (gewelddadige) incidenten bij moskeeën. De laatste update is van vorige maand.


Roemer van Oordt is redacteur van Republiek Allochtonië en doet onder meer onderzoek naar processen van uitsluiting en radicalisering en naar de institutionalisering van de islam in Nederland. Meer van Roemer op dit blog: hier


Meer over moslimhaat op dit blog: hier  en meer over Pegida: hier 


Volg Republiek Allochtonië op twitter of like ons op facebook.  Waardeert u ons werk? U kunt het laten blijken door een bijdrage over te maken op rekeningnummer NL12INGB0006026026 ten name van de stichting Allochtonenweblog te Amsterdam. Met een donatie van 5 euro zijn we al blij. Meer mag ook!  

 


 


Meer over incident, islamofoob, isn, melden, moskee, moslimhaat, nieuws, pegida, roemer van oordt, veghel.

Delen: