OM: Kruizen, 'kerk' en varkensbloed op moskeebouwplaats niet strafbaar

In nieuws door Roemer van Oordt op 21-03-2018 | 13:03

Vroeg in de ochtend van 12 november vorig jaar filmde PowNed een actie die Pegida Nederland voerde tegen de bouw van een moskee van de Islamitische Stichting Nederland (ISN) in Enschede. 14 ‘strijders tegen islamisering’ plaatsten op de bouwplaats een 'kerk' met een kruis, die door een 'pastoor' werd ingewijd met varkensbloed. Een woedende, naar juridische stappen zoekende burgemeester refereerde aan de Ku Klux Klan. Minister Dekker noemde de actie misselijkmakend en zette het OM aan het werk. Gisteren kwam het OM met het oordeel dat er geen strafbare feiten zijn gepleegd.

(Groeps)belediging
Het Openbaar Ministerie Oost-Nederland bekeek of er op basis van artikel 137c van het Wetboek van Strafrecht sprake was van groepsbelediging wegens geloof. Het OM concludeerde dat de uitlatingen tijdens de actie niet gericht waren tegen de gelovigen maar exclusief tegen de bouw van de moskee en tegen de islam als geloof, en daarom niet strafbaar zijn.

Het OM onderzocht verder of kon worden aangetoond dat belediging in andere zin dan groepsbelediging aan de orde was. Dan moeten de uitlatingen of feitelijkheden onnodig grievend zijn ten aanzien van een persoon. Ook hier is het OM van oordeel dat de handelingen gericht waren tegen de bouw van de moskee en niet tegen de gelovigen. 

Context
De context waarbinnen de uitlatingen of handelingen zijn gedaan, spelen volgens het OM een rol bij de beoordeling van de strafbaarheid. Het OM zegt hierover:
 

Tijdens een demonstratie is er meer ruimte voor uitingen, als hiermee een bijdrage wordt geleverd aan het maatschappelijk debat.


Verder kon volgens het OM ook niet worden aangetoond dat de PEGIDA-aanhangers met hun acties aanzetten tot haat, discriminatie of geweld.

Witte kruizen​ en dreigementen
Op 10 maart deed Pegida het nog eens dunnetjes over. Aanhangers plaatsten enkele tientallen  kruizen op het bouwterrein van de moskee. Op de kruizen stonden namen van slachtoffers van aanslagen in onder meer Stockholm, Parijs, Brussel en Barcelona. "Hier ziet men waar de islam toe in staat is", zegt voorman Edwin Wagensveld van Pegida op een Facebookfilmpje. Hij vervolgt:

....Uit naam van een kinderneuker, profeet Mohammed. Hier wil men een haathuis neerzetten. En wij zullen er voor zorgen dat die er nooit zal komen. Enschede, u hoort nog vaker van ons.


Een woordvoerder van het OM: "De uitingen kunnen als schokkend worden ervaren, maar er is ook hier geen sprake geweest van (groeps)belediging of discriminatie. Er is niets gezegd over de aanhangers van de islam, alleen over de islam zelf en dat is niet strafbaar.” Van de openlijke dreigementen was het OM schijnbaar niet onder de indruk.

Op de Facebookpagina van Pegida werd een feestje gevierd:
Boete
Toch bleef PEGIDA niet onbestraft. Edwin Wagensveld kreeg een geldboete van € 750,- omdat hij het gemeentebestuur van Enschede niet op tijd op de hoogte had gesteld van de demonstratie van 12 november 2017. Maar daar kan hij nog tegen in beroep....


Lees ook: Wie agendeert hoe en waarom moslimhaat of niet? 


Meer over Pegida


Foto: screenshot Powned nieuwsflits​

 

Waardeert u ons werk? U kunt Republiek Allochtonië steunen en een klein (of groot) bedrag doneren (nu ook via I-deal)


 

 


Meer over enschede, kerk, kruis, moskee, moslimhaat, openbaar ministerie, pegida, varkensbloed.

Delen: