Marokkaans Nederlandse organisaties: Geen inmenging door Marokkaanse overheid in Nederland

In nieuws door Ewoud Butter op 18-05-2017 | 16:48

Drie Marokkaans Nederlandse organisaties hebben in een verklaring het Nederlandse kabinet gevraagd stelling te nemen tegen bemoeienis van de Marokkaanse overheid met Marokkaanse Nederlanders.

Aanleiding hiervoor was een bijeenkomst afgelopen week in Utrecht die in opdracht van de Marokkaanse overheid werd georganiseerd over de protestacties in de Rif (Noord-Marokko) die sinds oktober vorig jaar, na de dood van Mohsin Fikri, worden gehouden.

Eerder is er al een petitie gelanceerd waarin opgeroepen wordt stelling te nemen tegen het optreden van de Marokkaanse overheid in de Rif. A.s. zaterdag vindt er in Utrecht een demonstratie plaats.

De drie Marokkaans Nederlandse organisaties, Emcemo, KMAN en Aknarij, schrijven:

Op 15 mei hebben een aantal Marokkaanse moskeeën en andere organisaties deel genomen aan een bijeenkomst in Utrecht in opdracht van de Marokkaanse overheid met de bedoeling een verkeerd beeld te schetsen over de situatie in de Rif en om weerstand te creëren tegen die opstanden. Het doel was uiteindelijk om de opstanden door deze organisaties te laten veroordelen en bestrijden. Maar ook om acties te voeren tegen Marokkanen die solidair zijn met wat er in de Rif gebeurt.

De meeste Marokkanen in Nederland zijn afkomstig uit het Rifgebied en voelen zich hiermee verbonden. Wij maken ons grote zorgen over de recente ontwikkelingen en wij veroordelen de interventie van de Marokkaanse overheid in Nederland met als doel ons Marokkanen uit elkaar te spelen.

In plaats van te luisteren naar de terechte eisen van de burgers in de Rif is de Marokkaanse overheid bezig de eisen te criminaliseren en de Marokkanen in Nederland te beschuldigen van financiële en materiele steun aan de opstand.

Wij Marokkanen in de diaspora vragen de Nederlandse overheid stelling te nemen tegen dit soort inmenging. Wij steunen de vreedzame acties van de bewoners van de Rif.

Al tientallen jaren worden de bewoners van de Rif gemarginaliseerd door de overheid. De bewoners pleiten al jaren voor verbetering van hun situatie op een vreedzame manier. Sinds de dood van Mohsin Fikri eind oktober zijn de acties tegen uitsluiting, vernedering en corruptie weer begonnen. De opstand van een brede beweging in de Rif is gericht op een aantal basale voorzieningen op economisch, cultureel en sociaal gebied.

Euro-Mediterraan Centrum Migratie & Ontwikkeling
Komitee Marokkaanse Arbeiders in Nederland
Stichting Aknarij

Marokko

De NOS bericht dat vandaag een demonstratie zal plaats vinden in de Marokkaanse stad Al Hoceima. Er wordt onder andere gedemonstreerd  tegen uitspraken van de nieuwe premier El Othmani die afgelpoen zondag beweerde dat de demonstranten uit zijn op onafhankelijkheid van het gebied en dat ze worden gefinancierd vanuit het buitenland.
Volgens de site Jeune Afrique zouden de demonstranten in Al Hoceima geld krijgen van twee organisaties uit Nederland en België, die voor een onafhankelijk Rif zijn.

De onrust in de Rif begon vorig jaar nadat in Al Hoceima visverkoper Mohsin Fikri was omgekomen in een vuilniswagen. De inwoners van het Rifgebergte voelen zich al jaren achtergesteld en vragen inmiddels al maanden aandacht voor hun situatie.

Petitie

De bevolking van De Rif wil, volgens de opstellers van een petitie, "onder meer een goed functionerend ziekenhuis, een universiteit voor de regio, banen, aandacht voor eigen taal, geschiedenis en cultuur. Bovendien roepen de Riffijnen op tot de opheffing van een koninklijk decreet uit het jaar 1958, waarmee de regio Al Hoceima tot een militaire zone is verklaard." 

In de petitie wordt gevraagd stelling te nemen tegen de belegering van De Rif. Ook worden de internationale gemeenschap, mensenrechtenorganisaties en media gevraagd zich actief te bemoeien met de escalerende situatie in de Rif.

Meer hier.

Demonstratie 20 mei

A.s. zaterdag zal er in Utrecht vanaf 15 uur op het Domplein een demonstratie worden georganiseerd uit solidariteit met de bevolking van De Rif. 

Zie voor actuele berichten ook de facebookpagina Comité Mohsin Fikri Nederland

 

Volg Republiek Allochtonië op twitter of like ons op facebook.  

Waardeert u ons werk? U kunt het laten blijken door een bijdrage over te maken op rekeningnummer NL12INGB0006026026 ten name van de stichting Allochtonenweblog te Amsterdam. Met een donatie van 5 euro zijn we al blij. Meer mag ook!  

 


Meer over Aknarij, Comité Mohsin Fikri Nederland, Emcemo, hirak, KMAN, marokko, nieuws, petitie, rif.

Delen: