Man pikt framing door Volkskrant niet

In missers door Ewoud Butter op 17-08-2016 | 09:40

De Volkskrant opende de krant gisteren met als titel 'Is Schiphol nog wel veilig?' en plaatste daar een foto bij van een willekeurige man die door de marechaussee werd aangehouden. Nou ja, willekeurige man... De man in kwestie, Mohammed Rashid, zal waarschijnlijk gefotografeerd zijn omdat hij er als een moslim uitziet.
Mohammed Rashid is woedend. Hij heeft op Facebook onderstaande open brief aan de Volkskrant gepubliceerd. Aan zijn oproep deze brief te delen wordt gehoor gegeven. De brief is inmiddels ruim 1300 keer gedeeld.

Update 1; inmiddels heeft de Volkskrant gereageerd en Rashid uitgenodigd voor een gesprek. (zie onderaan)
Update 2: Mohammed Rashid heeft de uitnodiging afgeslagen en vraagt de Volkskrant te rectificeren (zie onderaan).

 

Ter attentie van de redactie

Geachte heer/mevrouw,

Tot mijn grote schrik werd ik vanochtend gewekt met het bericht dat mijn gezicht op een enorme foto op de voorpagina van de Volkskrant te zien is. Op deze voorpagina, van de krant van 16 augustus 2016, sta ik, als moslim met baard, duidelijk in beeld, met naast mij een zwaar bewapende agent en daarachter een soldaat met een machinegeweer. De bijbehorende titel luidt: Is Schiphol nog wel veilig?

Middels deze woedende brief wil ik mijn beklag doen over de volgende twee zaken.
Ten eerste heb ik vanwege deze foto behoorlijk wat imagoschade geleden. Mijn familieleden waren bezorgd dat ik was aangehouden of misschien op een andere manier in de problemen zat. Mijn ouders, mijn vrouw en mijn kinderen zijn bezorgd dat dit effect zou kunnen hebben op mijn imago binnen onze gemeenschap en in de buurt. Ik heb zelfs telefoontjes gehad van familieleden elders in Europa. Mijn vroegere collega’s en vrienden bellen mij massaal op om verhaal te halen. En dat is niet zo vreemd ook. Hier is namelijk duidelijk sprake van de ó zo bekende ‘framing’ van nieuws over moslims, mijn tweede punt van bezwaar.

De redacteur heeft zo te zien geprobeerd de voorpagina zo spannend mogelijk te maken. En wat is er nou spannender dan in te spelen op de huidige associatie van moslims met geweld? Dit soort foto’s openen de deuren naar angst en naar verdere polarisering binnen de samenleving. Om indruk te krijgen van wat voor effect dit op mensen heeft is een blik op de reacties op sociale media voldoende. En om eerlijk te zijn had ik gehoopt dat een gerespecteerde kwaliteitskrant als de uwe niet op zo’n goedkope manier zou proberen publiciteit te verkrijgen.

Middels deze brief laat ik weten dat ik fotograaf Guus Dubbelman op geen enkele manier toestemming heb gegeven om een foto van mij te nemen, en dat ik de Volkskrant géén toestemming heb gegeven deze foto te publiceren. Middels het publiceren van deze foto is er 1)op een zeer onaangename manier inbreuk gemaakt op mijn privacy, 2)hebben de Volkskrant en de fotograaf het portretrecht geschonden en 3)heeft de Volkskrant zich overduidelijk schuldig gemaakt aan de ‘framing’ van berichtgeving over moslims.

Ook laat ik hierbij weten dat ik overweeg juridische stappen te ondernemen tegen uw krant, dat ik een klacht zal indienen bij de Raad voor Journalistiek, en dat ik openlijke excuses verwacht van de Volkskrant jegens mij en mijn familie.

In afwachting van uw bericht en met vriendelijke groet,

M. Rashid

 

Voor zover bekend heeft de Volkskrant heeft de Volkskrant nog niet gereageerd. 

Update:

In het radioprogramma De Ochtenden liet Volkskrant hoofdredacteur Remarque weten:

 

Op facebook is ook de volgende reactie gepubliceerd:

 

De Volkskrant heeft nu ook op haar site een reactie geplaatst van hoofdredacteur Remarque, die Mohammed Rashid uitnodigt voor een gesprek. Remarque schrijft onder andere: ""In de drie auto's waarvan hij de controle goed kon fotograferen, zaten bestuurders met een moslim-achtig uiterlijk. (..) Had de fotograaf net zo lang moeten zoeken tot hij een controle vast kon leggen van zeg, een blonde vrouw, omdat ons die werkelijkheid niet aanstaat?"

Naar aanleiding van de reactie van Remarque is nu op twitter een discussie ontstaan of de marechaussee aan etnisch profileren doet en of de Volkskrant daar dan geen melding van had moeten maken.

 

Update 2:

Op zijn facebookpagina heeft Mohammed Rashid inmiddels de volgende reactie gepubliceerd:

 

 

Meer mediamissers hier,

 

Meer over etnisch profileren hier

 

Volg Republiek Allochtonië op twitter of like ons op facebook.  

Waardeert u ons vrijwilligerswerk? U kunt het laten blijken door een bijdrage over te maken op rekeningnummer NL12INGB0006026026 ten name van de stichting Allochtonenweblog te Amsterdam. Met een donatie van 5 euro zijn we al blij. Meer mag ook!  

 

 

 


Meer over etnisch profileren, framing, islam en media, mediamisser, mediamissers, portretrecht.

Delen:

Reacties


Ilse van der Weide - 17/08/2016 20:51

En ja hoor. Doet de Volkskrant eindelijk eens wat minder politiek correct, is gelijk weer het hek van de dam. Praten over de kwestie wil de heer Rashid niet, dan houdt het op ook. Want als de Volkskrant door haar knietjes gaat door op vrijdag a.s. een rectificatie te plaatsen, dan bewijst het mijn inziens des te meer dat bepaalde bevolkingsgroepen het hier in NL steeds meer voor het zeggen krijgen. Ik durf bijna te wedden dat de heer Remarque toe gaat geven vrijdag a.s. Bijna... Ik heb nog een klein beetje hoop voor de westerse normen en waarden die ik hier al 26 jaar heb meegekregen.

Jim - 17/08/2016 18:14

Nou Maurits, zoals je duidelijk kunt zien is hier de wet overtreden. Er is namelijk geen toestemming gegeven om deze foto te publiceren met deze titel. Als de heer Rashid toestemming was gevraagd had hij dit afgekeurd, en terecht. Het wekt inderdaad bepaalde speculaties op. Rashid is niet voor niets door meerdere mensen gecontacteerd of alles wel goed ging.

Polly - 17/08/2016 16:42

Plaatst de Volkskrant een foto van een blonde vrouw die gecontroleerd wordt, lacht iedereen weer in z'n vuistje omdat we wel beter weten.

Gilles - 17/08/2016 15:17

Bij andere foto's met blanken en wat gekleurde mensen (moslim of niet, ik weet het niet, want dat is niet aan te zien) met Kmar op schiphol geen enkele reactie van die mensen. Wie doet hier nou moeilijk?

Wouter G. - 17/08/2016 15:09

Wat een waardeloze reactie van Remarque.Met de titel " Is Schiphol nog veilig?" en daar een foto van een deze man bij plaatsen - dan suggereer je iets.
Wanneer ik bij een artikel 'Zijn uw kinderen in het kinderdagverblijf nog veilig voor pedo's?' - en ik plaats daar een fotol van Remarque bij - dan suggereer ik ook iets.
En wanneer ik bij een artikel over de betrouwbaarheid van banken een foto van een man met een keppeltje zou plaatsen, dan kreeg ik terecht het CIDI achter me aan.
Deze foto was relevant en illustratief geweest wanneer het artikel over etnisch profileren was gegaan (waarvan mogelijk sprake was). Wanneer de man op de foto verdachte van een misdrijf was geweest, had hij een balkje voor zijn hoofd gekregen.
Nu heeft hij inderdaad reden om te klagen over imagobeschadiging. Iets meer zelfreflectie en empathie had de Volkskrant gesierd.

Maurits Hogeweg - 17/08/2016 14:23

Goede reactie van de Volkskrant. Voor de verandering, overigens. Mooi dat men niet buigt voor valse(lijke) beschuldigingen van ''framing''. Het lijkt mij dat meneer juist imagoschade oploopt door zijn eigen zotte actie.

88 - 17/08/2016 13:27

je lijkt toch ook volle bak op een terrorist!
zeker met die baard.