Verenigingsleven belangrijk bij voorkomen radicalisering

In achtergronden op 22-10-2010 | 09:54

Frustratie en ontevredenheid door structurele uitsluiting en discriminatie zijn belangrijke voedingsbronnen voor extremistische gevoelens. Dat blijkt uit een onderzoek naar het radicaliseringsproces in België door Paul Ponsaers en Brice De Ruyver van de Universiteit Gent.

Volgens de Vlaamse minister van Binnenlandse Zaken, Annemie Turtelboom, die het onderzoek liet uitvoeren zijn vooral jongeren kwetsbaar. Ze noemt het verenigingsleven "cruciaal" om radicalisering te voorkomen. Turtelboom: "Doordat deze mensen in het veld staan en een nauw contact onderhouden met de jongeren kunnen ze sneller detecteren wanneer het misloopt en een passend antwoord bieden." Daarom is het van belang hen te betrekken in de preventiestrategie.

"Het onderzoek had als doel een eerste beeld te krijgen van het radicaliseringsproces in ons land", legt Turtelboom uit. Zowel het rechts-radicalisme, het links-radicalisme, het islamitisch geïnspireerd radicalisme als het dierenrechtenactivisme werd onderzocht. Het onderzoek bracht naar voor dat extremistische gevoelens vooral door uitsluiting en discriminatie worden gevoed en dat vooral jongeren kwetsbaar zijn. Volgens Turtelboom komt het er voor de overheid op aan "deze voedingsbronnen weg te werken en jongeren weerbaarder te maken tegen radicale groeperingen die profiteren van hun kwetsbaarheid of onzekerheid".

Bron: Knack

Meer artikelen over radicalisering hier


Meer over belgie, onderzoek, radicalisering, verenigingsleven.

Delen: