Veel Turkse en Marokkaanse jongeren zijn te zwaar

In achtergronden op 10-06-2010 | 16:38

Voor het eerst sinds 1850 neemt de lengte van Nederlandse kinderen niet toe. Nederlandse kinderen worden niet langer, maar wel zwaarder. Vooral Turkse en Marokkaanse jongeren kampen vaak met overgewicht. Dat blijkt uit de landelijke groeistudie van het TNO.

Jongens die zijn uitgegroeid, zijn nu gemiddeld 183,8 centimeter lang. Bij de vorige meting in 1997 was dit nog 184 centimeter. Bij uitgegroeide meisjes nam de lengte sinds 1997 0,1 centimeter toe tot 170,7. Ten opzichte van 1850 zijn mannen gemiddeld zestien centimeter en vrouwen veertien centimeter langer.

De stagnatie kan volgens TNO een signaal zijn dat de leefomstandigheden van de jeugd niet verder verbeteren of zelfs achteruitgaan. Volgens het onderzoeksbureau kan dit komen doordat de welvaart sinds 2000 niet verder gegroeid is.

Volgens onderzoeker Stef van Buuren is overgewicht van jongeren een belangrijk probleem voor de volksgezondheid. Dit geldt vooral voor Turkse en Marokkaanse jongeren. Onder kinderen van Turkse komaf is er bij 32 procent sprake van overgewicht. Bij jongens en meisjes van Marokkaanse afkomst is dit respectievelijk 25 en 29 procent. Onder autochtone jongens is dertien procent te zwaar, bij meisjes is dit vijftien procent.

Bron:  Maroc.NL


Meer over jongeren, onderzoek, overgewicht, tno, zorg.

Delen: