Turkse en Marokkaanse Amsterdammers hebben lagere bloeddruk, maar vaker overgewicht

In achtergronden op 13-12-2011 | 21:30

Turkse en Marokkaanse Amsterdammers hebben minder vaak een hoge bloeddruk dan andere bevolkingsgroepen, maar wel vaak diabetes en overgewicht. Dat blijkt uit onderzoek van Joanne Ujcic-Voortman naar de belangrijkste risicofactoren voor hart- en vaatziekten bij deze etnische groepen. Ujcic-Voortman: “Het risicoprofiel dat uit mijn onderzoek naar voren komt, is verrassend. We zien minder vaak een hoge bloeddruk of een hoog cholesterol onder deze groepen, maar diabetes en overgewicht komen vaker voor. Er zijn cultuurspecifieke preventiestrategieën nodig voor bijvoorbeeld het verminderen van overgewicht en hart- en vaatziekterisico. Deze strategieën moeten zich specifiek richten op de verschillen tussen etnische groepen. Want die zijn er zeker.”

Ujcic-Voortman promoveert 14 december aan de faculteit der Aard- en Levenswetenschappen. Zo meldt de website van de VU.

Zij onderzocht een aantal belangrijke risicofactoren voor hart- en vaatziekten bij deze etnische groepen. De GGD Amsterdam deed een grootschalig bevolkingsonderzoek samen met het RIVM. Ujcic-Voortman analyseerde de gegevens over bloeddruk, diabetes, overgewicht, ontstekingsgraad en cholesterolgehalte: de voornaamste risicofactoren voor hart- en vaatziekten.

Op de website van de VU is ook onderstaand videofragment te zien waarop Joanne Ujcic-Voortman uitlegt waar zij onderzoek naar heeft gedaan en wat de resultaten zijn.

 


Meer over bloeddruk, diabetes, gezondheid, Joanne Ujcic-Voortman, marokkanen, onderzoek, turken, zorg.

Delen: