Moslimschoolbreed verzet tegen nieuw islamitisch lyceum

In achtergronden door Roemer van Oordt op 01-08-2017 | 15:05

Vorige week dwong de Raad van State staatssecretaris Sander Dekker (OC&W) om vóór vandaag de bekostiging van een nieuwe Amsterdamse islamitische middelbare school van de Stichting Islamitisch Onderwijs (SIO) te regelen. Die uitspraak stuitte op veel onbegrip, teleurstelling en frustratie bij lokale en landelijke bestuurders en politici. Maar ook het gros van de islamitische basisscholen in de regio Amsterdam gaf gisteren in een gezamenlijke verklaring te kennen geen vertrouwen te hebben in het bestuur van SIO. Ze noemen de bestuurders in het NRC 'çowboys zonder oog voor het algemeen belang' en adviseren ouders niet hun kinderen bij het Cornelius Haga Lyceum in te schrijven.

De zorgen van de islamitische basisscholen in de regio Amsterdam staan niet op zich. Al eerder gaven (voormalige) bestuurders van de landelijke Islamtische Scholen Besturen Organsiatie (ISBO) aan geen enkel heil te zien in de kwaliteit van de initiatieven van SIO. Directeur Yusuf Altuntas zei daar vorig jaar naar aanleiding van de aanvraag van SIO in Den Haag over: 'We hebben geen vertrouwen in deze stichting....Wij kennen de oprichter van de stichting (Söner Atasoy) en hij heeft ook al aanvragen lopen in Amsterdam. Daar is het eerder misgegaan. Deze man doet lukraak aanvragen. Wat bezielt hem?'

Redouan Boudil, initiator van de verklaring en directeur-bestuurder van Stichting Noor en Stichting ISA, waaronder acht islamitische basisscholen vallen, stelde gisteren: 'Ze (bestuurders van SIO) hebben nog nooit een school gerund of zelfs maar in het onderwijs gewerkt. We willen niet dat kinderen daar de rekening voor betalen.' In een interview in het NRC zegt hij: 'Deze idioten verpesten ons imago'.

Dat bijna het hele islamtische onderwijsveld in Nederland zich in soortgelijke bewoordingen uitspreekt is veelzeggend. Vaak is verdeeldheid troef. Zo zijn de meeste islamitische basisscholen in Amsterdam niet aangesloten bij de landelijke koepel en zitten zij doorgaans bepaald niet op één lijn. 

Wel behoefte en politieke wil, maar ook jurische starheid en onmacht
Zeker In alle grote steden bestaat voldoende behoefte aan een islamitische middelbare school, zelfs aan de hand van de zeer behoudende en door velen omstreden (methoden voor) leerlingenprognoses die door het rijk worden gehanteerd. Ook bestuurlijk en politiek zit het in Amsterdam wel goed. Wethouder Simone Kukenheim (onderwijs) zei vorige week in het Parool voorstander te zijn van 'een goéde islamitische middelbare school' , maar (dus) niet onder het bestuur van SIO. De voltallige gemeenteraad staat achter haar.

Probleem is dat het ministerie van OC&W het zogenoemde 'leerlingenpotentieel' maar aan een partij kan vergeven. Aangezien SIO in 2011 kon aantonen in Amsterdam genoeg leerlingen te bereiken, was er in juridische zin geen plaats meer voor een ander initiatief, ook als was het van begin af aan duidelijk dat het nooit goed zou komen tussen SIO en het lokale en landelijke bestuur.   

Hoogleraar onderiwijsrecht Paul Zoontjes onderkende dat probleem vorig jaar in Trouw ook al: "De tijd lijkt mij rijp om na denken over de vraag of je wettelijke eisen moet stellen aan het gedrag van bestuurders. Nu lopen falende bestuurders andere bestuurders voor de voeten van wie je mag verwachten dat ze wel een goede school opzetten."

Vooralsnog ziet het er naar uit dat SIO op korte termijn van start gaat met het Cornelius Haga Lyceum in Amsterdam (Nieuw)West. Zolang de wet niet is veranderd, kunnen pas nadat de onderwijsinspectie daar aanleiding voor ziet bestuurlijke maatregelen worden getroffen. En dan zal er toch eerst echt les gegeven moeten worden. 


Roemer van Oordt is redacteur van Republiek Alllochonié en doet ondetzoek naar de institutionalisering van de islam in Nederland, waaronder islamitisch onderwijs 


Lees ook: Raad van State dwint Dekker islamitische middelbare school te financieren 


Meer over islamtische onderwjs op dit blog: hier


Achtergrondinformatie over islamitisch onderwijs? Polderislam.nl

 

Volg Republiek Allochtonië op twitter of like ons op facebook.  

 


Waardeert u ons werk? U kunt het laten blijken door een bijdrage over te maken op rekeningnummer NL12INGB0006026026 ten name van de stichting Allochtonenweblog te Amsterdam. Met een donatie van 5 euro zijn we al blij. Meer mag ook!  

Meer over achtergrond, isa, isbo, islamitisch onderwijs, lyceum, redouan boulil, roemer van oordt, sander dekker, söner atasoy, simone kukenheim, sio, yusuf altuntas.

Delen: