Minder Tweede Kamerleden met een migratieachtergrond

In achtergronden door Ewoud Butter op 10-12-2023 | 20:34

De nieuwe Tweede Kamer die op 6 december is geïnstalleerd telt minder volksvertegenwoordigers met een migratieachtergrond. De vorige Tweede Kamer had bij het aantreden in 2021 nog 28 Kamerleden met een migratieachtergrond. Op 6 december zijn er 24 Kamerleden geïnstalleerd die in het buitenland zijn geboren of minstens één ouder hebben die in het buitenland is geboren.

Bijna de helft van de Kamerleden (10) met een migratieachtergrond komt namens GroenLinks-PvdA in de Tweede Kamer. Op afstand volgen de VVD (vier Kamerleden met een migratieachtergrond), Denk (3) en NSC (3). De PVV, ChristenUnie en de Partij voor de Dieren leveren allen één Kamerlid met een migratieachtergrond. Dat blijkt uit gegevens van parlement.com en eigen onderzoek.

In 2021 werden Kamerleden met een migratieachtergrond beëdigd namens D66 (7), VVD (6), PvdA (3), GroenLinks (3), DENK (3), BIJ1 (1), CDA (1), Volt (1), SP (1), ChristenUnie (1) en PVV (1).

De nieuwe Kamerleden hebben wortels in Marokko (6), Turkije (5), Suriname (4), Hongarije (1), Polen (1), Bosnië (1), Eritrea (1), Ethiopië (1), Iran (1), Israël (1), Pakistan (1) en Congo (1).

Het CBS maakte bij Nederlanders met een migratieachtergrond tot voor kort een onderscheid tussen een ‘westerse’ en ‘niet-westerse migratieachtergrond’. Dit onderscheid is inmiddels vervangen door de hoofdindeling herkomstland Europa of buiten Europa. Het aantal Kamerleden met een migratieachtergrond buiten Europa is afgenomen van 25 naar 21 Kamerleden. Dat zijn er nog altijd meer dan in de jaren voor 2021.

Van de nieuwe Tweede Kamerleden identificeert zich 59 procent als man en 40 procent als vrouw. Dat is vergelijkbaar met de vorige Tweede Kamer. De nieuwe Tweede Kamer kent één non-binair lid.

In andere opzichten is er wel sprake van meer diversiteit. Zo is het aantal Kamerleden uit de Randstad (Noord-Holland, Zuid-Holland, Utrecht) gedaald van 70 procent naar 56 procent. Ook neemt de oververtegenwoordiging van hoger opgeleiden iets af: volgens dagblad Trouw worden woensdag negentien Kamerleden zonder academische achtergrond geïnstalleerd, in 2021 waren dat er tien.

Dit artikel verscheen eerder op De Kanttekening en de website van Ewoud Butter


Meer over #tk2023.

Delen: