Islamitische Amsterdammer voelt zich thuis (in Amsterdam dan)

In achtergronden door Floris Meijer op 23-11-2010 | 17:30

Moslims in Amsterdam voelen zich meer thuis in hun eigen stad dan in Nederland. Dat concluderen onderzoekers van de Open Society Foundations in het rapport 'Moslims in Amsterdam', waarin islamitische bewoners van het Amsterdamse stadsdeel Nieuw-West naar hun mening werd gevraagd over leefbaarheid en welzijn in hun wijk en in Nederland. Het onderzoeksrapport werd vandaag gepresenteerd.

De onderzoekers van de Open Society Foundations hielden ruim tweehonderd diepte-interviews met onder andere bewoners, lokale bestuurders, sleutelfiguren uit de moslimgemeenschap en journalisten. Het rapport werd opgesteld in samenwerking met de International Debate Education Association (IDEA). Het rapport is onderdeel van een breder onderzoek naar het welbehagen van moslims in twaalf Europese steden met een substantiële moslimbevolking. Naast Amsterdam zijn dat Antwerpen, Berlijn, Kopenhagen, Hamburg, Leicester, Londen, Marseille, Parijs, Rotterdam en Stockholm. 

Een van de de conclusies van het rapport was dat Amsterdamse moslims meer vertrouwen hebben in lokale dan in landelijke politiek. Volgens de onderzoekers is daarom beleid op het gebied van integratie en participatie het meest effectief op lokaal niveau. Daarnaast heeft bijna 60% van de Amsterdamse moslims niet het gevoel te worden gezien als (volwaardig) Nederlander. Polarisatie in de politiek en stigmatisering in de media worden gezien als belemmeringen om te kunnen integreren.

In vergelijking met niet-moslims geven vooral moslims in Slotervaart aan sterk gehecht te zijn aan hun buurt. Nieuw-West is een fusie van de voormalige stadsdelen Geuzenveld-Slotermeer, Osdorp en Slotervaart. In mei 2010 werd het aantal stadsdelen in Amsterdam teruggebracht van 14 naar 7.

Zie hier het volledige onderzoek in Amsterdam (Engels).

Zie hier voor een Nederlandse samenvatting van het rapport. 


Meer over Floris Meijer, Moslims in Amsterdam, onderzoek, Open Society Foundations.

Delen:

Reacties


Bernadette de Wit - 29/11/2010 13:17

Pas een beetje op met George Soros. De beroemde investeerder heeft altijd een antiwesterse, antidemocratische, politieke agenda achter zijn filantropische werk. De Open Society Institute, waar de foundations aan hangen, pleit voor opheffen van nationale grenzen en wil dat ook illegalen stemrecht krijgen.

Soros steunt Hamas, dat Israel van de kaart wil vegen.

Soros betaalt de Amerikaanse publieke radiozender NPR om propaganda uit te zenden over het wijdopen zetten van de grenzen. Een journalist die kritische vragen stelde over veiligheid en de vrije doorgang van moslimterroristen, werd ontslagen. Daarentegen steunt Soros klokkenluiders die in zijn anti-Amerikaanse kraam te pas komen.

Soros steunt ook de advocaten die Guantanamo-terroristen verdedigden en voor elkaar hebben gekregen dat zij niet apart militair berecht werden, maar volgens het gewone burgerrecht. Daardoor werden deze terroristen vrijgesproken.

Zo financiert Soros ook de islamitische radicalen en hun helpers die de Amerikaanse transportautoriteiten onder druk zetten om omwille van de veiligheid de namenlijsten van een vlucht te controleren op terroristen.
Dankzij deze steun van Soros hebben weer andere linkse advocaten een rechter in Texas ervan overtuigd dat het volgen van mobiel telefoonverkeer van terroristen een aantasting van de mensenrechten was.

Wat heeft deze stichting van Soros te zoeken in 020 schotelcity? Het project At Home in Europe is onderdeel van de antiwesterse pro-immigratielobby.
Let alstublieft op, Amsterdamse en landelijke overheid.

Hier een transcriptie van interview met Soros:

http://mediamatters.org/research/200702050005